Каква е разликата между моцарела и бурата

Каква е разликата между моцарела и бурата

Сирената  доста си приличат и дори и аз самата съм си задавала въпроса каква е разликата между моцарела и бурата? И двете са супер кремообразни, свежи и изключително вкусни, а стават и все по-популярни. Какво ги отличава?

Официално сме в сезона на салатите и доматите, a повечето от нас ги предпочитат със сирене. Като махнем родния  топ първенец – шопската салата, следващта по-пулярност комбиция с домати и сирене е салата Kапрезе. В нея, един от основните продукти е италианскoто сирене Mozzarella, но в няколко популярни заведения я сервират и с Burrata. Друг път ще разказвам за историята на салaта Капрезе и какво трябва да е сиренето в нея. Сега темата е разликата между моцарела и бурата.

Кратка история:

Грешка е довела до появата на едно от най-популярните в Европа сирена. Между другото доста от познатите днес сирена са плод на грешка. 🙂

За родно място на Моцарелата се смятат покрайнините на днешен Неапол. Легендата разказва за малка ферма, в която са изтървали прясната извара в топла вода и е трябвало да я отцедят и премесят, за да премахнат течността от нея. Така се е оформило това свежо меко сирене с пластове, подобни на конци. Моzza или Mozzare на неаполитански диалект е парче, а от там се смята, че произхожда названието на сиренето. Намерени са записки за манастир Свети Лоренцо, в които се споменава как монасите са раздавали на бездомните хляб и сирене Mozza.

Сплитане на сирене моцарела като плитка.
Сплитане на сирене моцарела като плитка.

Разпространене е схващането, че сиренето Бурата е следващата стъпка над моцарелата. Произходът му се корени в района на област Пулия, по-точно град Андия и фермата Bianchini. Сиренето има сравнително нова история. Произвежда се от 20-те години на миналия век и в превод името му буквално означава “маслена”. Истинската магия се случва, когато буратата е отрязана и кремообразната вътрешност се разтече  от  вътрешносста ѝ.


Related Posts

Пиле с вино Марсала и моцарела

Пиле с вино Марсала и моцарела

В класическата, италианска рецепта за пиле Марсала не се добавя сирене, а пилешкото филе се запържва в тиган с малко брашно. Аз обогатих рецептата и наистина смятам, че се получи перфектно ястие, което вкусът от сирената много добре се балансира с виното. Една от характерните […]

Патладжан ветрило с моцарела

Патладжан ветрило с моцарела

Все още не сме в разгара на лятото дори тази седмица позахладня. Патладжаните  са в сезона си след средата на юли, но много ми се доядоха патладжани и реших да ви покажа малко по-различна интерпретация на стандартната рецепта за патладжан ветрило. Моите са патладжан ветрило […]1 thought on “Каква е разликата между моцарела и бурата”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *