Каква е разликата между китайски и японски соев сос

Каква е разликата между китайски и японски соев сос

Основните типове китайски соев сос:

Най-популярната марка китайски соеви сосове в света си остава Pearl River Bridge. Тя е създадена, за да задоволи носталгията на китайцте по цял свят към  родината. Днес е един от най-разпознаваемите азиатски продукти в търговките вериги по целия свят.

  • Light соев сос (китайски):  В Китай това е най-разпространения вид соев сос. Съвсем спокойно може да го използваме в рецепта, в която просто е посочен соев сос, без да е уточнен вида му. Това е сосът, който виждаме на масите в китайските ресторанти или получаваме в малки пакетчета като добавка за храната за вкъщи. Думата за лек соев сос на китайски се превежда като „пресен”  или “тънък”соев сос, тъй като традиционно се прави от първото пресоване на ферментирали соеви зърна. Цветът му е златисто-кехлибарен и с висока доза прозрачност. Вкусът е силен, интензивно солен, но сочен.

Употреба:  Чудесен да запържите ориз, зеленчуци или да мариновате риба с него. Лекият соев сос също е чудесен избор за допълващ сос към wontons, пролетни рулца и морски дарове

  • Тъмен соев сос (китайски): Названието му на китайски е lǎo chōu ( 老抽). По-гъст и по-сладък от светлия соев сос, тъй като често съдържа добавена захар или меласа. Използва се в малки количества, за цвят, както и за вкус на ястия. Често съдържа малко повече натрий от лекия соев сос. Соленият вкус е балансиран от добавянето на сладските компоненти. Този сос ферментира по-дълго от светлия.  Има гъста сиропирана консистенция и много тъмен червено-черен цвят, без почти никаква прозрачност. Необходими са ви само една-две чаена лъжичка, за да се промени ястието от бледо до кехлибарено кафяво.  Тъмния китайски соев сос е плътен и с интензивен вкус, с почти алкохолна острота. При него се усщя по-силна умами жилка, която остава дълго на езика.

Употреба: Обикновено се използва в ястия с червено месо, както и за постигане на този примамлив тъмно кехлибарен цвят в пържени нудли.

  • Тъмен соев сос с вкус на гъби (китайски): Названието му на китайски  е mó gū lǎo chōu (蘑菇老抽). Този сос добавя по-високо ниво на естествен умами вкус към вашето ястие. Това е тъмен соев сос, към който се добавят сушени “сламени” или черни китайски гъби.  За разлика от чистия тъмен соев сос, този с вкус на гъби дава повече земен вкус към ястията. Ароматът му е изненадващо фин, но с отчетливи землисти нотки. Вкусът е мек, солено-сладък, с дълъг умами финал. Има много тъмен ръждивокафяв цвят и плътна консистенция.

Употреба:Чувствайте се свободни да го използвате като заместител в любимите си рецепти, които изискват тъмен соев сос.

  • Китайски лек соев сос с добавени аромати: Обикновено добавките са захар и  Е627 -динатриев гуанилат (подобен на MSG подобрител на вкуса) или MSG (моносодиев глутамат). Често този сос е етикетиран като „подправка за морски дарове“. Той е силно използван в кантонската/ южнокитайска кухня. Mоже да се използва взаимозаменяемо с light соев сос, но винаги трябва да се добавя в края на процеса на готвене, иначе губи част от умами вкуса си.

Употреба: Широко употребяван е в леки кантонски сосове, в задушени морски дарове и рибни ястия, в допълнение към съставки като джинджифил, лук, кориандър и олио. Употребява се и за направата на бульони за супи.


Related Posts

Пилешки рамен

Пилешки рамен

Тази рецепта за домашен пилешки рамен е разновидност на нашумялата напоследък улична храна с японски привкус. Последната година съм пристрастена към Рамен, особено след бурна съботна вечер. Харесва ми да откривам нови места, където да го хапвам вече и в София. Всъщност, въпреки че се […]

Какво е Тамари?

Какво е Тамари?

Може да мислите за соевия сос като уникална подправка, но има десетки различни видове соеви сосове от цяла Азия. Всеки вид с малко по-различен вкус, цвят и консистенция. Тамари е вид соев сос, но какво го отличава, кога да го използваме и защо вкуса му […]Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy