Каква е разликата между китайски и японски соев сос

Каква е разликата между китайски и японски соев сос

Какъв е вкуса на соевия сос?

Соевият сос много прилича на вино. Колкото по-дълго отлежава, толкова по-интересен и сложен е вкусът му.

Повечето соеви сосове носят силен вкус на умами. Свободните аминокиселини, получени при  ферментацията, се комбинират и образуват естествен мононатриев глутамат (MSG), който е ключов за вкуса на умами и се съдържа във високи дози в соевия сос.

Когато за първи път опитате соев сос, профилът на вкуса първоначално е солен, неясно месен, последван от сладък вкус, завършващ с много лека горчивина. Този балансиран вкусов профил го прави отлична подправка.  При  опитване на малко количество соев сос, повечето от нас  разпознават веднага соленоста му и умами вкуса (  а в някои видове соеви сосове и сладостта), които маскират последната горчива нотка.

светъл срещу тъмен соев сос
светъл срещу тъмен соев сос
Както вече написах, соевият сос може да бъде класифициран в няколко основни категории. В тази публикация съм се опитала да събера малко по-детайлна информация за китайски и японски соев сос.

Китайски соев сос, що е то?

Китайският соев сос обикновено се разделя на северен и южен соев сос и едва след това тъмен и светъл.

  • Южнокитайският соев сос като правило е по-тъмен, поради специфики във процеса на приготвяне и времето за ферментация. Направата му може да отнеме от 3 до 6 месеца. Прави се, като се използват типичен сорт тъмни соеви зърна. Те се сваряват и се оставят да ферментират върху саламура, която се оставя на слънце. С изключение на  дъждовни дни, когато бурканите са покрити. Това вероятно е първичния метод за направа на соевия сос. Тъй като е дълъг и бавен, рисков и трудоемък процес, който силно се влияе от атмосферните условия, вече малко производители използват този метод.
  • Северенокитайския сос предварително ферментира обикновено с каша от соеви зърна, пшеница, а понякога и оризова плесен. Често захарта се добавя и за подпомагане на ферментацията. Това по-често се прави през зимните месеци или близо до зимата. Това води до много по-лек и по-малко интензивен вкус.

По-широкоразпространената версия при китайския соев сос е Светлия соев сос. Противно на очакванията той е и с по-солен профил, въпреки че съдържанието на натрий в тъмния е средно с 15% повече. Възпиремаме светлия (light) соев сос като по-солен защото в тъмния добавянето на сладки съставки като захар и меласа, балансира вкуса.


Related Posts

Пилешки рамен

Пилешки рамен

Тази рецепта за домашен пилешки рамен е разновидност на нашумялата напоследък улична храна с японски привкус. Последната година съм пристрастена към Рамен, особено след бурна съботна вечер. Харесва ми да откривам нови места, където да го хапвам вече и в София. Всъщност, въпреки че се […]

Какво е Тамари?

Какво е Тамари?

Може да мислите за соевия сос като уникална подправка, но има десетки различни видове соеви сосове от цяла Азия. Всеки вид с малко по-различен вкус, цвят и консистенция. Тамари е вид соев сос, но какво го отличава, кога да го използваме и защо вкуса му […]Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy