Каква е разликата между картофите и сладките картофи (батати)

Каква е разликата между картофите и сладките картофи е въпрос, който сигурна съм не съм си задавала само аз. През последните години различни експерти по хранене и фитнес общности сякаш анатемосаха познатите ни картофи и издигнаха в култ бататите? Но какви са недостатъците и предимствата на всеки от тях ако ги сравняваме като съдържание на макро и микро нутриенти. Какво е различното във вкусовия им профил. Ботанически еднакви ли са. В тази статия обощих проучването ми за основните разлики между картофите и сладките картофи, наричани още батати.

Нека започнем с малко сухи факти за всеки един от тези кореноплодни поотделно:

Повече за картофите:

Каква е разликата между картофите и сладките картофи (батати)

Според Wikipedia каротофите са многогодишни растения от семейство картофови (Solanaceae). Ботанически картофът е свързан с тютюна, патладжаните и доматите. Растението произхожда от Южна Америка и по-точно от територията на днешните Чили, Боливия и Перу. В Европа, картофите са пренесени през 16-ти век от испанците и са спасявали континента ни от глад не веднъж и два пъти. В настоящето картофите са една от най-разпространените хранителни култури в цял свят.

От растенията се използват техните грудки (клубени) за прехрана. Това са израстъци по кореите на ртастението.

Като хранителни качества картофите имат високо съдържание на вода и фибри, въглехидрати и протеини. Източник на храна, богата на много минерали и витамини, най-вече на витамин С и калий. В зависимост от начина на готвене ценните им качества и гликимичния им индекс варират.

Картофите остават една от най-честите съставки в много рецепти и най-често се консумират варени, пържени или печени.

Препоръчително е за да повишите консумацията на фибри, картофите да се консумират с кората, но тук искам да оставя една важна бележка: Картофите съдържат гликоалкалоиди – токсични съединения.  Гликоалкалоидите присъстват в големи концентрации точно под кожата на клубена и се увеличават с остаряването на клубена и излагането на слънчева светлина. Позеленелите картофи имат по-високо съдържание на гликалоиди, така че внимавайте с тях. При термична обработка на нас 170 градуса по-голямата част от тези токсични съединения се разпадат. Та, подбирайте картофите по-внимателно, ако сте озбрали да ги приготвите заедно с кората им.

Повече за сладъките картофи (батати)

Сладки картофи батати

Сладките картофи също са многогдишни растения, но ботанически не са от същото семейство като обикновените картофи, а са от семейство Поветицови. Най-добре познатата форма на бататие е с медена кора и оранжева сърцевина, но има много други разновидности на сладки картофи, култивирани във всяко кътче на света. Тези видове батати включват кремава, бяла, жълта, тъмно лилава или червеникава плът отвътре.

Произходът на сладките картофи е тропическите райони на Америка. В Централна Америка култивирането на сладки картофи датира най-малко от преди 5000 години. В Европа те идват отново благодарение на испанците.Растението се отглежда предимно за грудките, но в някои държави младите растения също се използват за приготвянето на храна. Бататите са богати на фибри, витамини А, С и В6 и са отличен източник на въглехидрати. Сортът с портокалова плът е един от най-богатите източници на бетакаротин.

Най-големия производител на сладки картофи в момента в света е Китай според световната организация на земеделците производители. Потреблението им нарастава повече в последните години, заради множество твърдения, че са по-здравословни за консумация от картофите.

За да станат годни за консумация сладките картофи могат да се пекат, пържат, задушават, варят или гриловат на скара. При термична обработка ( най-вече при печене) тези картофи повишават концентрацията си на захари и от там идва и тяхното име в много езици. Това също е и причина доста готвачи да ги влагат като съставка на много десерти.

Сладките картофи могат да се консумират сурови в малки количества – те не съдържат опасния ензим соланин, както обикновените сурови картофи. Консумиран суров в големи количества, суровият батат може да затрудни храносмилането и да предизивика храносмилателни проблеми.

Като обобщение от гледна точка на ботаниката: И сладките, и обикновените картофи са кореноплодни. Те са далечни роднини, но идват от различни семейства.

Каква е разликата между картофи и сладки картофи?

по отношение на вкусовия им профил:

Основната разлика на картофите и сладките картофи е точно тук във вкусовия им профил:

 • Варени, сладките картофи имат мек, нишестен, сладък вкус. При печене или варене вътрешността им става мека и леко влакнеста (в зависимост от сорта). При пържене или печене на висока температура външността става хрупкава и карамелизирана.
 • Вкусът на обикновените картофи леко варира в зависимост от сорта, но характерен за почти всички е мек, землист, наситено маслен вкус със средно до ниско съдържание на захар. В някои от сортовете преобладава вкусът на нишасте, при термична обработка те обикновено не запазват и целостта си.

Докато бататите, ако изключим лилавите им разновидности и погрешно смятания за сладък картоф ямс, имат сходен профил при сортовете си. Консистенцията на обикновения картоф, който избирате, е най-важният фактор, когато обмисляте как да го приготвите. Сортовете картофи, които са подходящи пържени в тигана, са различни от тези, които запазват структурата си при варене за картофена салата. Това се дължи на различното съдържание на скорбяла в тях. Наличието на повече от нея, позволява на водата да проникне с структурата на картофа и да го разпадне до кашеста текстура. От тук е и логично, ако целим пюре иликашестта структира ( например крем супа) да подберем сорт картофи, богат на скорбяла.

по отношение на хранителните им ползи?

Спрямо по-детайлен преглед хранителните стойности на сладките картофи и обикновенните картофи няма съществени разлики. И двата вида съдържат приблизително еднакво количество калории, въглехидрати и протеини – и двата са добри източници на витамин B6, магнезий и калий. Освен това както картофите, така и сладките картофи съдържат вид нишесте, което се усвоява по-бавно и носи много ползи за здравето. Все пак има няколко разлики в хранителните им стойности, които не са без значение:

 • разликата между нормалните картофи и сладките картофи, е тяхното съдържание на бета каротин, който е антиоксидантният пигмент, който оцветява сладките картофи в красив портокалов цвят.
 • Картофите са по-добър източник на калий. В порция печени обикновени картофи има 70% повече калий от порция батати. Но и двата типа картофи са по-богати на калий от бананите ( а те са спрягани като един от най-добрите източници на калий). Минералът е от съществено значение за здравето на сърдечно-съдовата система, тъй като противодейства на натрия за понижаване на кръвното налягане. Но също, ако сте на диета с ограничен прием на калий поради бъбречно заболяване, консултирайте се с Вашия лекар дали белите картофи са подходящи за Вас
 • По отношение на витамините сладкият картоф печели, когато става дума за витамин К и витамин А, но обикновеният картоф е с по-високо съдържание на фолиева киселина и витамини В1 и В3.
 • сладките картофи при варене ( подчертавам, че става дума само при варене) имат по-нисък гликимичен индекс. Белите картофи по-бързо се разграждат до захар в храносмилателния тракт. Защо това е важно, защото храните с по-нисък гликимичен индекс не позволяват на пикове с инсулин в кръвта

След като разгледах хранителните профили както на варени, така и на печени сладки и обикновени картофи, е трудно да бъда категорична, че бататите са по-здравословния избор. Сладките картофи може да са претендират за короната на микроелементите, но обикновените картофи не трябва да се отхвърлят като ценен източник на хранителни вещества.

Дали сладкият картоф заслужава своя ореол на здравословен зеленчук? Не съм убедена. Да, той е пълен с микроелементи, има страхотен вкус и е супер универсален — но такъв е и обикновеният картоф с плюс по-ниската цена и голяма достъпност в хранителните магазини и зарзаватчийници.

По отношение на начина им на приготвяне и кухните, в които са популярни:

Сладките картофи са много популярни в Латинска Америка и в Северна Америка, но също така и в Югоизточна Азия. Там те са много популярна улична храна. Перфектно приготвен на пара или изпечен върху горещи въглища, можете да си купите цял сладък картоф, който се увива във вестник, и да го изядете така, както е. В Америка те са много популярна съставка за десерти и като гарнитури. Доста често може да поръчате чипс от батат поръсен с розмарин и сол.

Картофите са силно популярни в цял свят като леко отстъпват в Източните части на Азия и Индонезия. Едва ли има човек на света, който да не познава землистия им и леко млечен вкус. Вкусът им се комбинира добре с много други вкусови профили и рецептите с тях клонят към безкрайност. Може да ги срещнем печени, пържени, варени, на пара, на грил. Използването им в десерти не е толкова популярно, но също се среща. Картофите прдоължават да бъдат съществена част от основните хранителни продукти за повечето българи.

С какво се комбинират добре картофите и с какво сладките картофи

Вкусът на сладките картофи е леко сладникав и за мен е нещо средно между морков и обикновен картоф. Освен това има орехови нюанси! При готвене сладкият картоф се трансформира значително. Мек, за да се пюрира в каша или може да се изпече, което ни дава хрупкав външен слой и копринено гладка вътрешна плът. Комбинира се добре с:

 • Зеленчуци и плодове: морков, карфиол, кокос, царевица, лук, чесън, джинджифил, лайм, портокал, райска ябълка, ананас, картофи, розмарин, спанак;
 • Билки, ядки и подправки: бахар, кестен, канела, карамфил, кориандър, пекан, мащерка, орех, кленов сироп и пчелен мед, бял шоколад, шамфъстък
 • Животински продукти: зрели сирена, яйца, масло, пиле, патица, свинско месо и пикантни колбаси
 • Зърна и варива: див ориз, нахут, киноа, леща
Подходящи вкусови комбинации със сладък картоф

Вкусът на картофите е землист и мек с лека сладост. За раличните видове леко варира, но се комбинират добре с много на брой продукти. Ето и по-популярните сред тях:

 • Зеленчуци и плодове: броколи, грах,пащърнак, цвекло, моркови, карфиол, дюля, карфиол, лук, чесън, праз, чушки, домати, тиквички,спанак, ябълка, репички, лимон
 • Билки ядки и подправки: копър, мащерка,майорана, розмарин, риган, чубрица, бахар, черен пипер, къри на прах, куркума, маконеза, горчица,каперси, магданоз
 • Животински продукти: яйца, прици, телешко месо, колбаси, бекон, свинско, сирена, заквасена сметана, мляко, масло
 • Зърна и варива: елда, нахут, пшенични бели и пълнозърнести брашна.