Каква е разликата между къри и масала

Светът ни е много пъстър и вкусен. Тенденцията за все по-голямото отваряне и смесване на отделните култури обхваща и храната като водеща част от бита и ежедневието ни. Днес все по-често ядем италианска, мексиканска, китайска и индийска храна и това е прекрасно, а опознаването им често поражда въпроси. Един такъв въпрос за любителите на индийската кухня е каква е разликата между къри и масала. Почти всеки опитал поне веднъж индийска храна е чувал за къри и масала и всеки ги свързва с име на ястие или подправка, но какво всъщност означават тези два термина, това е въпрос, на който ще се опитам да дам отговор днес.

Ако подобни въпроси ви вълнуват вижте и още статии в рубриката ми каква е разликата.

Вижте още:

Ще се радвам да продължа да ви помагам и образовам, за да знаете какво ядете и защо!

И двата компонента и къри и масала са много популярни в индийската кухня и могат да бъдат объркващи за новаците в тази кухня. Термините „къри“ и „масала“ често се използват взаимозаменяемо в англоговорящите страни, но трябва да се направи важно разграничение между двете, защото за всички индийци това не е така.

Какво е масала?

Масала е смес от сухи подправки, която се използва за овкусяването на множество индийски ястия. За индийците масалата буквално е душата на ястието, благодарение на правилно подбраната и използвана масала ястието може да стане шедьовър или провал. В индийската кухня масала е хранилище на вкусове, които освобождава по време на готвене.  Според аюрведичната медицина се смята, че тези прахообразни смеси от подправки и аромати повишават телесната температура. Рецептите за масала се предават от поколения като семейна реликва. В различните видове масала най-често присъстват антибактериални и сгряващи подправки като семена от кориандър, семена от кимион, зърна черен пипер, шахджира, кардамон, карамфил, канела, сух джинджифил, дафинови листа и плодови семена и зърнени култури. Различни смеси и съотношения от тях се използват при направата и приготвянето на масала.

Въпреки че повечето от тези масали могат да бъдат закупени предварително приготвени от магазина, вкусовете са много по-добри, ако се приготвят у дома. Най-популярните видове масали са – Garam Masala, Biryani Masala, King Masala, Panch Phoron, Chaat Masala, Tandoori Masala.

Какво е къри?

Прозвището къри, което много европеийци и американци използват за толкова различни ястия и подправки е донесено от британците. След като са колонизирали Индия обмяната на кулинарни ястия е била интензивна и тъй като кухнята на Индия е богата, а имената на ястията са сложни за произнасяне, британците са започнали да казват на богатите на сос ястия – къри. Но под къри индийците разбират богат и ароматен сос. Обикновено за направата на къри различни подправки и масали се пържат в много мазнина ( гхи или кокосова мазнина). Кърито не е само в подправките, става въпрос и за стила на готвене и културата около него.

Къри със спанак и батат

Терминът “curry” идва от тамислки език и означава сос. “Kari” на тамилски и от там вероятно навлиза в английския език и става популярно в цял свят. Mоже да се отнася за всеки сос на базата на подправки или ястие, което съдържа такъв сос.

Въпреки, че къри е сос в много държави може да откриете къри на прах продавано като подправка. Това е смес на основата на куркума и доста често е пикантна. Обикновено продават такава “подправка” в супермаркетите. Това е нещо като универсалната смес на един български бранд. Не може да направите богата палитра от ястия, използвайки само пикантина, нали? Ако си купите къри на прах, за да се опитате да придадете богат и плътен сос, за разнообразни индийски ястия ще е същото. Ако купите къри на прах и просто го добавите във вряща вода, ястието ще се окаже по-скоро плоско на вкус, отколкото потопено в дълбоките и сложни вкусове, с които индийската храна е известна и ценена.

Разликата между къри и масала:

От всичко написано до тук стана ясно, че масалата е смес от подправки, а кърито е сос и това е основната разлика между тях. Макар в магазинната мрежа да съществува подправката “къри на прах”. За индийците разликата е ясна. В англисйкия език къри се използва и за много ястия, които идват от цялата територия на Югоизточна Азия, а често и от Африка и общото между тях, че това се месни или безмесни ястия с богат, ароматен сос. Но не може да имате без някои специфични масали.
Накратко, за да направите наистина добро, ароматно и многокомпонентно къри ще ви трябва поне един вид масала.

Като забележка: Независимо дали купувате масала или къри на прах, опитайте се да го правите максимално информирано. Прочетете етикета със съставките и не купувайте индийски смеси от подправки, пълни с неща като Червена хранителна боя 40, семена от целина или лук на прах. Или, разбира се, пилешки бульон и други пълнители като ненужни соли.

Ако статията ви е харесла, то ще се радвам да споделите вашите впечатления. Ако сте опитали рецептите или имате някакви въпроси към мен, може да ме откриете в instagram или facebook. Ще се радвам, да оставите коментар и в блога.