Каква е разликата между халал и кашер

Каква е разликата между халал и кашер при месото и местните продукти

И двете религии имат строги изсиквания за начина, по който животните, годни за консумация, са умъртвени. Идеята и на двете е, че по този начин животните страдат по-малко. Според мен, ако това е основната цел, то от гледна точка на животните вегетарианството е най-добрия избор, но това е друга тема. И двете религии източват кръвта от животното, защото се смята, че тя е душата му.

Позволените часто от животното според Кашер
Позволените часто от животното според Кашер

Кашер месо

Одобрените от кашер животни, трябва да бъдат ритуално заклани. Само сертифицирани касапи със специален ритуален нож извършват тази процедура. Тези лица се наричат се шохет.  Евреите вярват, че коленето се извършва по начин, по който нервната система на животното бързо спира да работи, за да се съкрати страданието. След заколването на животно, се прави изследване да не е страдало то от някакви болести, а определни мазнини и сухожилия се отстраняват.  Забрането е яденето на месо, през което преминава седалищният нерв, отсраняването на този нерв е скъп и бавен процес. Това е и причината, поради която кашер месарниците извън Израел просто го продават като некашер месо.

След като животното е заклано, за да се избегне каквото и да е наличие на кръв, месото преминава през още процедури. Първо се накисва в съд във вода и после се отцежда и осолява от всички страни. Покрито със сол се оставя да престои за минимум час. Солта извлича остатъчните течности от месото. Тази сол, с която се извършва този процес  е специфична – едра и на плоски люспи. Това е така известната кашерна сол.

Халал месо

И в Исляма животно се коли също с остър нож, но преди  умъртвяването му трябва да се изрича молитва. В някои източници пишеше, че това може да се извършва само от мюсюлманин, а в други се казва, че може да става и от от хора от друга вяра (които са споменати в корана), но преди това трябва да се прочете молитва, от мюсюлманин. Животното трябва да е обърнато към Мека,  ако то се коли за специален празник или курбан.

Животното трябва да се заколи с много остър нож, бързо и със сигурни движения. Кръвта трябва да се остави да се отече от животното и после върху нея да се посипе пръст и отново да се произнесе молитва.

Къде в България

Сред българските турци, халал сертификатът не е толкова разпространен и търсен. Те просто гледат дали в храната се съдържа свинско или не. Но сред младите мюсюлмани, които все повече се интересуват от произхода на съставките в храната се срещат и такива, които търсят този сертификат. В България сертификати издава мюфтийството и още една лицензирана фирма, сертифицираните храни са предимно за износ. В арабските магазини на женския пазар открих два, в които се предлага халал козметика. Явно тази пазарна нища тепърва ще се разраства. По света има дори халал хотели.

Най-вкусния турски ресторант, в който съм яла е по магистрала Тракия близо до разклона за Пазарджик, но не знам дали изпълнява всички изисквания за халал.

Повече за халал прочетете тук.

В България няма много евреи и Кашер сертифицирана храна е още по-трудно да се намери. Все пак, Софийската синагога предлага кашер храни, които включително може да намерите и на техния сайт.  В София към момента има един ресторант, в който се сервира сертифицирана кошер храна, Йеросалим, намира на улица Мария Луиза 2.( обещавам си скоро да го посетя и разкажа за него)  В Банско има изцяло кашеризиран  хотел.

Повече за кашер прочетете тук.