Каква е разликата между глухарче и рукола

Обичам пролетта, сякаш някакъв всемогъщ вълшебник хваща четката и обагря всичко в зелено. Всичко, дори и чиниите ни. Сега е времето, в което всички посягаме към копривата, спанакът, марулите и всички популярни и екстравагантни зелнии. Между тях са и руколата и листата на глухарчето. Да, правилно сте ме разбрали руколата и листата глухарче са различни. В блога вече има подробна статия за руколата, в тази публикация ще се спрем на разликите ѝ с глухарчето. В статията подробно описвам разликата на вкусовите им профили, кулинарни приложения, ботанически особености и съдържание на ценни за здравето вещества. По-задълбоченото разбиране на тези различия, ще ви помогне в избора между двете растения в зависимост от вашите кулинарни цели и предпочитания.

Преди да видим разликите, нека първо да дам кратка характеристика на всяко от тези две растения:

Какво е глухарче?

Глухарчето е многогодишно тревисто растение от семейство Сложноцветни с латинското наименование Taraxacum, което според Wikipedia има над 1200 вида и подвида. Произхожда от Евразия, но се е разпространило във всички части на Северното полукълбо. Глухарчето е добър колонизатор, това се дължи на лесното разпръскване на семенцата на растението и непретенциозните изисквания към почвата и климата. Това го прави популярен плевел, но има райони в Европа и САЩ, където растението е култивирано и се отглежда за храна и билкови лекарства.

Листата на глухарчето са едни от първите, които се развиват през пролетта. Формата им е продълговата и двустранно назъбена, израстват като корона, малко по-късно в средата им се появяват и жълтите цветове.Това всъчщност не е отделен цвят,а сложна съвкупност от много на брой цветове. Всяко единично съцветие се състои от многобройни лъчевидни и дискови цветя, събрани заедно в подобно на маргаритка цвете на края на гладка, куха дръжка. Стъблото съдържа млечен латексов сок. На от френски глухарчето е наречено „dent de lion“ (лъвски зъб), вероятно защото листата наподобяват на лъвска захапка, така е известно на повечето езици по света. Листата му са годни за консумация изключително кратко, само за около месец, защото са ядливи само преди да се появят цветовете. Щом растението започне да цъфти, листата му стават твърде горчиви за ядене, освен ако не сте закоравял грък или италианец, който ги консумира директно от природата :).

Въпреки че често категоризират глухарчето като плевел, то всъщност е зеленчук, който е близък роднина на цикорията, слънчогледа и маргаритките

Какво е рукола?

Руколата е зеленолистно растение от семейството на кръстоцветните, подобно на зелето, броколито, карфиолът и листата горчица. Листата ѝ са дребни и с двустранни прорези нагоре. Руколата (Eruca sativa) е култивирана от столетия и е била една от любимите зелении на римляните, дори и в наши дни, тя расте и в диво състояние като плевел. Смята се, че произходът на руколата са земите по цялото Средиземноморие, като и днес се среща диво растяща, но е култивирана още по времето на Римската империя. Италианците и сега консумират пиперливите листа на руколата и я смятат за афродизиак.
Листата са месести и по-дребни, цветовете и са дребни бледожълти или бели. Най-годни за консумация листата остават от края на март до юни в зависимост от това, колко е топъл сезона.

цвятове на руколта

Каква е разликата между глухарче и рукола?

Тъй като двете растения са от съвсем различни биологични семейства, това че листата им си приличат толкова много и имат сходни вкусове е по-скоро случайност. Оказва се, че разликите в двете растения са много повече, отколкото приликите. В следващите редове съм се опитала да обособя по-съществените разлики:

  • Вкус – И руколата, и глухарчето са леко горчиви и землисти, но листата на глухарчето са по-горчиви от тези на руколата. Вкусът на глухарчето напомня повече на този на цикорията. Листата на рукола обикновено имат леко пикантен и пиперлив вкус, който има лек аромат на горчица.
  • Билогична принадлежност – руколата е от семейство кръстоцветни, докато глухарчето е от семейство сложноцветни, което на практика ги прави съвсем различни видове рестения.
  • Съдържание на калории – въпреки, че и двете растения са нискокалорични и богати на фибри. В 100 грама рукола се съдържат едва 25 калории, докато при същото количество листа глухарче те са 45. Глухарчето за сметка на това е по-богато на фибри.
  • Разлики в съдържанието на витамини и минерали – И двете имат сходно съдържание на витамини и минерали, но глухарчето е много по-богато на витамин К, Ц и Е, докато руколата на фолиева киселина и витамин Б5. Руколата съдържа повече магнезий и цинк, докато глухарчето повече натрий и желязо. Данните съм взела от този сайт.
  • Сочени ползи за здравето – от консумацията на глухарче се смята, че се засилва отделянето на жлъчни сокове и се подобрява храносмилането. Някои природни лечители продължават да сочат глухарчето като лек за последиците от хепатит и жълтеница. Руколата от своя страна е богата на фолиева киселина и  глюкозинолати, които могат да предпазят от някои видове рак, включително рак на гърдата, простатата, белите дробове и рак на дебелото черво. 

В заключение:

Двете растения могат да се използват взаимозаменяемо в много рецепти, но не изцяло. Руколата се консумира предимно сурова, докато глухарчето може да бъде приготвяно на пара и добвяно в различни плънки подобно на спанака. И двете се комбинират добре с тестени храни, варива, добавят се в сандвичи в комбинация с различни меса и сирена. Вземете под внимание, че руколата дава лека пикантност и пиперливост, докато глухарчето повече остра горчивина на ястията ви.

Ако  статията ви допада, може би ще ви е интересно да разгледате и другите публикации в рубриката каква е разликата. Ще се радвам да ме последвате и откриете в instagram или facebook. Ще се радвам, да оставите коментар и в блога.