Каква е разликата между череши и вишни

Каква е разликата между череши и вишни? Ще кажете: – Различни плодове са. И донякъде сте прави. Точно толкова, колкото и че двете дървета са родственици на сливата, защото са от нейния род в ботаниката. Двата плода са доста сходни и дори в някои култури ги приемат като разновидности на един и същи плод.  И докато черешите са звездния плод в началото на лятото,  техните дребни и ароматни братовчедки – вишните,  сякаш остават пренебрегнати.

Днес ми се ще да изясним някои въпроса свързани с приликите и разликите между череши и вишни.

 • Техните ботаническите разлики?
 • Разликите във вкусовете им?
 • Какви са ползите за здравето от череши и какви от вишни?
 • Кои са по-подходящи в кулинарията и кои за прясна консумация?

Нека започнем с малко сухи факти за всеки плод поотделно:

Черешите:

срязана на половина череша

Черешите са едри, сочни и доста сладки плодове. В началото на юни всички ги очакваме с нетърпение. Моята 4 годишна приятелка Далия симпатично ги нарича природни бонбони и е много права. Тези плодове с лека сърцевидна форма наподобяват ароматни бонбони и като форма и като вскус. Kонсумираме ги предимно сурови, тъй като сезонът им е доста кратък, а вкуса наситен и приятен. Макар по-рядко, те намират своето място и в кулинарията, и не само в десерти. Заменете чери доматите в някои салати с обезкостени череши и ще се изненадате приятно от вкуса. Текстурата им е плътна и както целия плод, така и костилките им са по едри от тези на вишните.

Сортовете череши варират като цветове. От златисто червеникав Royal Ann през тъмно червено до лилаво-черно ( Bing, Lambert и Tartarian са други популярни тъмни череши).

Вишните:

Прекалено тръпчиви, за да се ядат сурови, вишните са по-дребни от сладките си братовчеди черешите. Имат  по-кълбовидна форма и са с по-мека и сочна плът.  Тъмночервеният сорт Морело е може би най-популярния сорт вишна. Тези дъхави плодове са широко застъпени в кулинарията. Широкото им приложение е в десертната и консервната индустрия. Вишните са също част от приготвянето на множество ликьори и вина и все повече си проправят път в бар миксологията.

Сортовете вишни са по-малко на брой от тези на черешите и това е логично, те са по-слабо търсени плодове. С изключение на Близкия Изток, там консумацията им е висока.

Според мен те са силно подценявани, дори и от запалени кулинари. А са много ароматни и податливи на обработка.

Каква е разликата по-отношение хранителните стойности между черешите и вишните:

 Черешите:

Черешите, освен че са много вкусни, са добър източник на витамин С. Съдържат също калий, фибри и други хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае, за да функционира оптимално. Количеството на витамини и минерали в черешите може да варира в зависимост от сорта. Все пак всички череши са пълни с антиоксиданти, противовъзпалителни съединения и полифеноли. Според тази статия богатите на полифенол диети могат да предпазят от много хронични състояния. Сред тях са сърдечни заболявания, диабет, умствен упадък и някои видове рак.

Консумацията на череши може да  намали нивата на пикочна киселина в човешкото тяло, което ги прави особено полезни за хората с подагра.

В 100 гр череши се съдържат:

 • Калории: 63 kcal
 • Протеини: 1.7 гр.
 • Въглехидрати: 19 гр.
 • Фибри 2,6 гр.
 • Витамин  Ц: 14% от дневната нужда или 10мг
 • Калий: 10% от дневната нужда или 220 мг
 • Meд: 4% от дневните нужди или 0,03 мг
 • Магнезий: 4% от дневните нужди или 11мг

Вишните:

вишни
вишни

В сравнение с черешите, вишните съдържат 20 пъти повече витамин А, а нивата на антиоксидантите са до пет пъти по-високи. Вишните са естествено богати на мелатонин, хормон отговорен за сънливостта. Така, че купа вишни могат да помогнат в проблемите ви с безсънието. Това проучване сред възрастни хора с лека до умерена деменция, които са консумирали 200 мл. сок от вишни дневно, или плацебо в продължение на 12 седмици показва интересни резултати. Възрастните в групата на вишневия сок са имали  подобрения в речтативните способности, краткосрочната и дългосрочната памет, докато тези в групата на плацебо не са имали подобрения.

Други проучванията показват, че консумацията на вишни може да доведе до умерено намаляване на нивата на кръвното налягане. А също и да ни помогне по-бързо да преодолеем мускулната треска след спортни натоварвания.

В 100 грама вишни се съдържат:

 • Калории: 50 kcal
 • Въглехидрати: 22 гр.
 • Фибри: 4 гр.
 • Протеин: 1,6 гр.
 • Липиди: 1 гр.
 • Витамин А (бетакаротин): 54% oт дневната нужда – 64 мг
 • Витамин Ц: 40% oт дневната нужда – 10 мг
 • Магнезий: 8% oт дневната нужда – 0,11 мг
 • Калий: 9% oт дневната нужда – 173 мг
 • Мед: 10% oт дневната нужда или 0,1 мг
 • Витамин  K: 7% oт дневните нужди 2,1 мг

Какви са вкусовите резлики между череши и вишни?

Черешите по правило са по-сладки, но това варира при различните сортовете. Вишните са трапчиви и по-сочни. Те прекрасно  влизат в състава на множество рецепти, заради наситения си аромат. Леката горчивина на вишните и тяхната  трапчивост ги прави подходящи за комбинации с месо от дивеч и птици.  Комбинират се добре с ароматни билки като мащерка и розмарин. Подходящи подправки към тях са почти всички сгряващи подправки – канела, индийско орехче, кимион, черен пипер, кардамон, както и махлеб и горчица.

В хранителната индустрия вишните са широко използвани. Има голям сектор за производство на сладка, сушени вишни, конфитюри, сокове и ликьори. Рецептите с тях са много, защото са податливи на различни интерперетации. Комбинират се добре със свежи и кремообразни сирена.

Ето и една проста, но много добра комбинация! Просто нарежете франзела под ъгъл, намажете със зехтин и малко сол и препечете във фурната. След това намажете с кремообразно козе сирене и отгоре сложете сладко от вишни или пресни вишни, разбъркани с лъжица кленов сироп и поръсете с няколко прашинки розов пипер.

Добра комбинация също е леко пикантни свински наденички, запечени на грил, с няколко лъжици мармалад от вишни и малко парченце билково масло.

Макар черешите по-малко да влизат в готварските рецепти, те се комбинират много добре с доста вкусове. Изключително удачна и разпространена в пекарството комбинация са черешите и бадемите. Не толкова популярна, но много вкусна е комбинацията на череши с фъстъци, като например в тази рецепта.  Ако търсите по-нетипичен вкус, заложете на рецепти с агнешко и череши и ще останете приятно изненадани. Прясно изцедения сок от череши все повече навлиза в миксологията и може да видите доста интересни коктейли в комбинация от алкохол и сок от череши. А на места може да срещнете и черешово кафе.

Независимо кое предпочитате и двата плода имат своите предимства и си заслужава да им се насладим пълноценно, докато те са в сезона си. По възможност избирайте локално отгледани такива, защото така хранителните им достойнства са в пълнота.