Как и дали да консумираме зелени бадеми

Дали да ядем зелени бадеми сигурно е бил въпрос, който е стоял пред хората, които са притежавали или са живеели в близост до бадемови горички. Те вече са откили отговорът на този въпрос, а ние може само да им благодарим за това. Смята се, че това е деликатес, който дължим на персийците, но зелени бадеми са се консумирали и продължават да консумират по цялото Средиземноморие.

Какво представляват зелените бадеми?

От ботаническа гледна точка бадемите не са ядка, а плодът на сладкото бадемово дърво от клас Prunus amygdalus. Бадемите, които консумираме зрели или зелени са семе от костилката в плода на това дърво. Ние всички познаваме бадемите като ядки и аз също ще ги наричам така.

Неузрялата ядка от бадемовите дървета, това накратко са зелените бадеми. Ядката вече се е образувала вътре, но все още няма твърда черупка и вместо това е обвита в размита зелена обвивка. Ако зеленият бадем бъде оставен на дървото да расте и изсъхне, той в крайна сметка ще се втвърди, ще се разцепи и ще разкрие бадем във вида, който повечето от нас го познават. Ранните бадеми могат да бъдат полупрозрачни и да имат текстура, почти подобна на грозде, докато по-късните придобиват млечен непрозрачен вид и се усещат повече като меки бадеми, когато се отхапят. На мен зелените бадеми ми напомнят на зелени малки праскови, покрити са с лек мъх. Формата им е почти същата, а и в крайна сметка растенията са роднини.

Сезонът на зелените бадеми варира в зависимост от това в коя част на света се намирате, но за северното полукълбо това е около май – юни. Това е доста кратък период, в който може да се насладите на този деликатес. Изисква се опитен познавач, за да уцелите най-добрия момент, в който да откуснете зелените бадеми от дървото. Ако останат на дървото прекалено дълго, меката и размита зелена част бавно, но сигурно ще се втвърди в здравата кафява обвивка. Тогава бадемите стават твърде жилави и негодни за консумация. Ако подраните, тогава все още няма ядка а само лепкава течност. Това означава, че зелените бадеми са най-добри по време на 6- до 8-седмичен прозорец през пролетта, обикновено от април до началото на юни като влияние оказва и какви са темепратурите презконкретната година.

Зелените бадеми и приложението им по света:

Бадемите са били хранителна култура в почти всяка част от т.нар стара цивилизация Ако се вгледаме в изкуството назад в годините може да намерим бадема като форма в много произведения в много държави. Овалната форма на разполовен зелен бадем може да се види в ореола на фигури в религиозни картини, витражи и корици на книги в Близкия Изток, Ливан, северна Африка, Италия, Испания и Португалия. В Италия този ореол е нарчен италианската дума за бадем „мандорла“ и може да го видите по много сгради в Сиракуза. Но те далеч не са останали само като част от културното ни наследство, а продължават да бъдат кулинарно изкушение.

Зелените бадеми и днес са част от трапезата на много народи. Те се използват като съставка на популярна в персийската кухня традиционна яхния. Във Франция зелените бадеми се сервират преди пролетни вечери и се комбинират с аперитив. В Португалия целите зелени бадеми са захаросани. В Иран зелените бадеми се продават цели и осолени като популярна закуска. В Турция и Сицилия може да ви ги поднесат мариновани и дори в сладкиш или на като сладолед.

Ние в България нямаме големи площи насаждения с бадеми и тук не са толкова популярни. Освен ако имате бадем в двора си. Вече може да ги откриете в някои от по-готините пазари и магазини за плодове и зеленчуци. Ако ви се отвори този шанс, вземате си от тях и опитайте.

Какъв е вкуса на зелените бадеми?

Ако опитвате за първи път зелен бадем, може да ви обземе лека съпротива от мисълта да хапнете нещо, което прилича на неузряла мъхеста кайсия. Успеете ли да преоделете този предразсъдък, то ще останате изненадани колко добър е вкусът им. И аз бях така първия път, но любопитството надделя, а като мотивация си спомних, че обожавам орехите, докато са зелени още, а те са също ядки и това стопи бариерите.

Най-простото описание за вкуса на зеления бадем, което ми идва в ум е свеж вкус. Зелените бадеми предлагат сложен аромат с меки флорални и тревисти нотки и общ сладко-тръпчив вкус. Вкусът наподобява кората на зелена ябълка, необработени маслини или свежи грахови шушулки. В мрежата, хора оприличават вкуса на бадема на кората на диня. Аз не съм опитвала динена кора и не знам до колко е адекватно това сравнение :).

За какво да внимавате, когато купувате тези бадеми:

Когато търсите зелени бадеми, важно е да знаете за разнообразието от бадеми, които се събират. Не всеки сорт бадем е подходящ за ядене в сурово състояние. Дивите и горчивите бадеми съдържат високи нива на цианид, за да бъдат годни за консумация, те трябва задължително да минат през топлинна обработка. Сладкото бадемово дърво е естествено срещаща се мутация на дивото бадемово дърво, което води до малко или никакъв цианид в плода. Точно от този сорт бадеми са подходящи за консумация в зелено състояние.

Как да консумирате зелени бадеми:

Аз обичам да ги ям втзможно най-зелени, когато се консумират направо със свежата зелена обвивка. Просто ги измивам и потапям в сол. Солта намалява тръпчивостта им. Ако обвивката е вече по груба, това най-добрия вариант е да ги мариновате в сол и лимонов сок и зехтин. Мариновани или пресни, нарязани на дребно, са чудесна добавка в зелени салати или за направа на зелена салца, която може да използвате за дресинг върху сушено месо. Придават свежа киселост.

Зелените бадеми се съчетават добре с тръпчивите вкусове на рукола, кресон и лимон. Партнират си добре с морски дарове като омар, бяла риба и раци, а също и със заек, агнешко, ревен, аспержи, артишок.
В южна Португалия и Сицилия ги пържат и захаросват и доста често ги поръсват върху плодови салати или върху джелато.

Един от интересните вкусове, в които може да го срещнете е сладолед от зелени бадеми. Дори намерих рецепта за него, въпреки, че съм почти сигурна, че в добрите джелатарии го правят по различен начин 🙂

Ако статията ви е харесла, то ще се радвам да споделите вашите впечатления. Ако сте опитали рецептите или имате някакви въпроси към мен, може да ме откриете в instagram или facebook. Ще се радвам, да оставите коментар и в блога.