Ginjinha – легендарния португалски ликьор

Ginja или Ginjinha, този португалски ликьор е повече от местен специалитет. Той е силен, сладък и действително локален, но след като научите цялата история на Джинджата, ще имате още повече причини да се насладите на всяка глътка от него. Ще намерите този наситено червен ликьор във всяко меню с местни специалитети, които трябва да опитате в Лисабон, както и в безброй магазини, барове и улични сергии в цялата страна.

Повечето хора или обичат, или мразят ginjinha веднага щом го опитат. Вкусът е едновременно силно сладък, леко горчиво-трапчив и плътен. С други думи той е като течен десерт, който ви напива – как да не го харесате? Аз съм от заклетите почитатели на този португалски ликьор.

Изглежда, че всяка южноевропейска страна има свой собствен емблематичен ликьор (или няколко). Лимончело в Италия, узо в Гърция, вермут (licor de hierbas) и crema de orujo в Испания… В Португалия това е ликьор е Джинджа.

Какво е Ginja:

Ginja е португалската дума за самият плод, от който се приготвя този ликьор. Той е дребен костилков плод от сорт вишна или горчива череша, силно кисел е и има характерен аромат. Английското му наименование е череша Morello. Смята се че този плод е достигнал до пределите на Португалия още по времето на Римската империя. Най-много насаждения от него има северно от Лисабон, в близост до град Обидуш. От там е и един от най-популярните марки на ликьора Джинджа.

Много често наричат и напитката направена от тези плодове със същото наименование като самия плод.

Каква е разликата между Ginjinha и Ginja:

Ginjinha е официалното наименование на тъмно червения португалски ликьор, на който съм посветила тази статия. Двете думи “Ginjinha” и “Ginja” (името на плода) се използват еднакво като наименование на известния португалски ликьор. В тази статия също ще ги споменавам взаимозаменяемо.

Как се приготвя Ginjinha:

Ginjinha се прави чрез смесване на подсилено вино (aguardente) с вишни (ginjas), захар и канела. Традиционно черешите се оставят да се накиснат във алкохола от 3 до 6 месеца, преди ликьорът да е готов за пиене. Той е тъмно червен, супер сладък и изненадващо силен, алкохолното съдържание е около 18-24% в зависимост от конкретната марка. Смята се, че подобно на прословутия португалски сладкиш “pasteis de nata”, напитката Джинджа дължи съществуването си на църквата. Легендата гласи, че един монах от манастира Santo António в Лисабон, решава да накисне излишък от вишни в подсилено вино като добавя захар и канела. Той оставя всичко това да престои известно време на тъмно и така получава прословутата Ginjinha. Напитката става толкова добра, че се приготвя и до днес по същата проста рецепта. Местните я харесват страшно много и дори в началото на миналия век са я консумирали като лек за различни леки неразположения.

Как се консумира Ginjinha:

Класическия начин, по който сервират ликьора е в малки чашки за шот. Важно е да запомним, че той се пие на малки глътки, а не като шот наведнъж. Този съвет ще получите навсякъде, където ви го сервират, дори го има като надпис по тениските за сувенири из Лисабон. Насладете се на вкуса му глътка по глътка. Тъй като не е силно алкохолен, за разлика от истинските напитки за шотове, социално приемливо е да се пие по всяко време на деня – включително първото нещо сутрин с кафето. Ginjinha се сервира като аперитив или дайджестив след вечеря, при температура между 15º и 17º. В горещи дни е подходящо той да бъде леко охладен. Може да бъде използван в коктейли и в готвенето. Аз много харесвам джинджа мохито или джинджа тоник. В много барове в Лисабон предлагат интересни коктейли на основата на този традиционен португалски ликьор.

Относно чашата, в която го сервират: има един нов тренд – сервират ликьора в малки чашки, направени от черен шоколад. Тези чаши са ядливи и така ликьорът често е сервиран вместо десерт.

В повечето места, на които може да поръчате Джинджа в Португалия ще ви попитат дали искате „Com ou sem elas?“ или „Com ou sem fruta?“ ( в превод това е въпрос: с или без череши). Моята препоръка е с тях, особено ако си падате по нашите бонбони “пияна вишна” :). А и кой не обича “екстра” сладки лакомства в чашата си.

Къде да опитате Ginjinha в Лисабон:

Този ликьор е и един от най-популярните сувенири в Португалия и е супер лесно да се сдобиете с него. Можете да си купите бутилка Ginjinha в почти всеки супермаркет или хранителен магазин. В Лисабон много ми хареса коктейлите с Джинджа, които опитахме в Antu (кафе галерия е квартал Алфама). В близост до площад Rossio, се намират два други бара, които предлагат автентична атмосфера за консумиране на този португалски ликьор: Ginjinha Sem Rival и Ginjinha Rubi. Можете да посетите и оригиналния гинджа бар на Espinheira, A Ginjinha на Largo de São Domingos, но е доста популярно и резервациите са със седмици напред.

Exif_JPEG_420

Опасно вкусен, чаша от него е около 2 евро и е напълно автентичен. Всичко това прави Джинджата толкова популярен сред местни и туристи. Опитайте го веднъж и вероятно ще се присъедините към голямата ни група от почитатели на този ликьор.


Ако статията ви е харесала ще се радвам да я споделите с приятели и познати, за да може информацията да достигне до повече хора. Ако искате да ми споделите още интересни предложения за храни, напитки и интересни места в Лисабон или имате някакви въпроси към мен, може да ме откриете в instagram или facebook. Ще се радвам, да оставите коментар и в блога.