Джандуя – любовта на лешниците с шоколада

Джандуя (Gianduja) е италиански десерт, в който са комбирани какао и лешникова паста. Този крем е предшественика на така популярната днес Нутела.  Този божествен крем е създаден в далечната 1800 година в Торино Италия. По време на британската блокада, създадена от Наполеон. В този период и е без това скъпото какао е било с липсващи или забавени доставки. Тогава италиански сладкари, решават да добавят лешникова паста към шоколада и се получава комбинация, любима в цял свят.

Вижте още:

Смята се, че името Джандуя идва от името на местен кабаретен актьор, който бил бохем и чревоугодник. В съдържанието  на джандуята трябва да има минимум 30% лешникова паста. Тази паста трябва да е от специфичен сорт лешници от района на Пиемонт освен нея се съдържа тъмен шоколад, масло и сметана.

Най-сполучливо, това божествено пиршество става, когато изпечете сами лешниците и пр. Днес, обаче аз съм решила да ви представя здравословния вариант на джандуя, който хапваме вкъщи. Приготвям го поне веднъж на седмица и въпреки, че сладкото е на почит никой не си и помисля за готовите варианти като Финети или Нутела.

За подсладител използвам захаросан пчелен мед, харесва ми как прави зърнеста тесктурата на крема, а и не добавям захар. Ако иксате да постигнете по-гладка текстура може да пасирате или да изберете течен мед.

Добавям и корен от мака на прах, защото има редици ползви за здравето и повишава енергията ни и подсилва имунната система. Червената мака има специфична сладост, която много добре хармонира с лешници и е добър източник на протеини.

Рецепта

Джандуя
Pin me!
4.84 from 6 votes

Джандуя

Джандуя – здравословната алтернатива на популярен италиански крем с лешникова паста, сурово какао и мед.
Готвене20 minutes
Порции: 2

Какво ни трябва

  • 5 с.л. пчелен мед ( използвам захаросан за позърнеста текстура)
  • 3 с.л. сурово какао
  • 1 с.л. корен мака на прах ( може да пропуснете тази съставка)
  • 3 с.л. лешников тахан
  • 2 с.л. кокосова сметана ( може да се замени с животинска сметана)

Как да приготвим

  • Смесете всички съставки и ги разбъркайте с вилица до образуването на еднородна паста. Ако искате по-гладка текстура може да пасирате след смесването на продуктите.
Вид ястие: Dessert
Тип кухня: Italian
Keyword: десерт без захар, десерт без печене, корен мака, лешници, пчелен мед, сурово какао

Ще се радвам да споделите вашите впечатления. Ако сте опитали рецептата или имате някакви въпроси към мен, може да ме откриете в instagram или facebook. Ще се радвам, да оставите коментар и в блога.