Домашна гранола с адаптогени

Едва ли има нещо по-лесно за направа от домашна гранола. След разговори с последователи и приятели в инстаграм профила ми, си дадох сметка, че много от вас обичат гранола и я хапват често. Повечете си я купуват, но има и такива, които си я правят. Рецепти за гранола в интернет пространството стотици. Тогава защо и аз реших да дам рецепта? Моята е малко повече от просто гранола, тя е домашна гранола с адаптогени?

Причните , които ме доведоха до тази гранола са няколко:

 • Личното ми здраве на първо място. След като претърпях тежки инциденти свързани със загуба на съзнание, комоцио и мозъчен оток, трябваше да преосмисля много неща в ежедневието си. Как да подпомогна оздравяването си и дали промяна в храненето ще даде отражение бяха и са от първостепенно значение. Приемането на адаптогенни и функционални гъби, беше част от новата ми стратегия. Как да ги консумирам в поносима за ядене форма беше чуденка, която роди и рецептата за тази домашна гранола с адаптогени.
 • Почти всички познати вкусове на гранола, която бях опитвала до момента, не бяха моите (твърде сладки, ного натрапчиво ароматизирани…) и имах нужда от още допълнителен, но естествен аромат.
 • Нужда от повече фибри. Заради обездвижването трябваше да повиша приема на фибри и реших, че домашна гранола по мой вкус е добър вариант. Знам, че на много от вас също не им достигат фибри, а гранолата е лесен за консумация и за приготвяне, източник на фибри.
 • Контролиране на количеството и типа подсладител и дали да съдържат глутен, беше още една причина за тази моя рецепта, отговаряща на многото ми изисквания.

Силно вярвам, че диетичните избори, които правим ежедневно, имат комбиниран ефект. Положителните промени, които правим, големи или малки, се натрупват с времето. Ето защо ви споделям и рецептата за моята домашна гранола с адаптогени, защото освен, че е много вкусна, донесе и положителни промени в текущото ми здравословно състояние и ако е полезна за още някой ще съм безкрайно щастлива. В крайна сметка това пространство го създадох точно за това.

Ако все още не сте сигурни каква е разликата между мюсли и гранола, отговарям на този въпрос тук.

Какво са адаптогени и защо ги добавям в гранолата?

Адаптогените отдавна се използват в Аюрведа и традиционната китайска медицина, но те преживяват Ренесанс на Запад в последното десетилетие. Името подсказва какво да очакваме от тези съединения – „Адаптоген“ е функционален термин, фокусиран върху това как конкретни вещества влияят върху човешкото тяло да се адаптира, а не какви химикали съдържат. Те са вещества с растителен или синтетичен произход. Адаптогените от растителена основа най-често съдържат съединения като алкалоиди, терпеноиди, флавоноиди и кумарини. По-често адаптогените са лековити растения и гъби ( или екстракти извлечени от тях), които работят в различни направления, помагайки на организма ни в процеса на адаптация към околната среда. От там идва и името – адаптогени.

През 1998 г. Администрацията по храните и лекарствата в САЩ (FDA) дефинира адаптогените като „Нов вид метаболитен регулатор, за който е доказано, че помага при адаптирането към околната среда и предотвратява външните вреди“.

Има няколко критерия, на които съединенията трябва да отговарят, за да бъде дефинирани за адаптоген:

 • Да не са токсични, когато се приемат в нормални дози.
 • Да подпомагат човешкото тяло да се справи със стреса.
 • Те не трябва да нарушават нормалните физиологични функции на тялото.
 • Да позволяват на тялото да се върне към баланс (хомеостаза)
 • Трябва да противодействат на физическото въздействие на стреса.
 • Да бъдат естествен биорегулатор на специфични химични реакции в човешкото тяло. Например, ако сте стресирани ( и имате повишен кортизол), адаптогенът ще реагира чрез намаляване на нивата на кортизол. Ако изпитвате хронична умора с ниски нива на кортизол, адаптогенът ще повиши нивото на кортизол в тялото ви.

Има голям шанс да сте чували (или дори опитвали) някои от тях, като ашваганда, гъба рейши и свещен босилек. За тази рецепта аз използвам прах от корен червена мака.

корен от мака на прах

Корен от мака в добавка на домашна гранола с адаптогени

В тази рецепта за домашна гранола с адаптогени, аз използвам корен от мака ( лат. н. Lepidium meyenii). Мака е кръстоцветен кореноплоден зеленчук – родственик на броколите, брюкселското зеле и ряпата ( може да го срещнете под наименованието перуански женшен). Коренът от мака се среща в различни цветове – червено, черно, жълто и кафяво – и традиционно се отглежда в Перу, но днес има големи плантации от нея и в Азия. Перуанците са я използвали от векове за повишаване на енергията и либидото.

Растението съдържа биоактивни съединения, включително макамиди, макаридин, алкалоиди и глюкозинолати, за които се смята, че са отговорни за лечебните ползи от мака ( според това изследване). Коренът от мака съдържа почти всички основни аминокиселини, ключови за човешкия организъм. Освен адаптоген маката е и храна “богата на хранителни вещества”, което ще рече, че има изключително високо съдържание на хранителни вещества за единица калории. Комбинацията на тези високи хранителни вещества с адаптогенните ѝ качества я прави супер добавка за моята домашна гранола. Има доста публикации за потенциалните ползи от консумацията на мака за говрещите английски тук има обобщение по темата.

За да определите дали маката може наистина да ви е от полза, е полезно да знаете точно какво казва науката за нея. Също и как е най-добре да използвате билката, според съветите на здравни експерти. Аз я използвам на прах и в добавка към гранолата след изпичането ѝ. Преди много време я добавях в любимото си смути.

Какво са функционални гъби?

Може би наскоро сте забелязали в менюто на някое тренди кафене лате с гъби ( аз така се ококорих преди 4 години в Копенхаген), което още ви кара да повдигате вежди, чудейки се: Защо в кафето има гъби? Какво представляват функционалните гъби? И да ги консумирам ли? През няколко години се появяват нови уелнес тенденции, които започват да превземат пазара. Една от тези тенденции са функционалните гъби.Но дали са само моден тренд? Много и противоречива информация изчетох, трябва ли да приемаме функционалните гъби като работещи или не за здравето ни. Първо, те съществуват от векове и се използват в източната медицина, въпреки че тепърва започват да привличат известно внимание в западните страни. Второ има клинични изследвания върху ползите от тях, но като с повечето изследвания свързани с храна, са недостатъчни и има нужда от по-големи мащаби, за да има категорични твърдения.

Аз съм виждала въздействието им върху себе си, още преди да претърпя травмата. Помагали са ми да имам повече енергия при съпътстващи лечения на онкологичното ми заболяване. Точно това беше и причината отново да посегна към тях и за този здравословен проблем.

Функционалните гъби не са тези, които може да намерим в хранителните магазини, зеленчуковите пазари и които добавяме ежедневно на трапезата си. Те са редки гъби, които изискват специфични условия, за да виреят. Има изследвания, които свидетелстват за специфични здравни ползи от консумацията им, макар и недостъчно мащабни, някои от тях са категорични.

Най-популярните функционални губи са:

 • Рейши – неразделна част от китайската медицина . Те са и популярен адаптоген.
 • Чага – смята се, че има противовъзпалителни ползи.
 • Кордицепс – използвана още от древността в Китай за подобряване на нивата на енергия в организма
 • Шийтаке – може би най-популярните в този кратък списък. Отново популярна в китайската медицина.
 • Майтаке – идва от Япония и буквално в превод от японски е “танцуваща гъба”. Това е така, защото японците вярват, че ако намерите тази гъба в дивата природа, ще танцувате от радост.
 • Лъвска грива – използва от будистките монаси за подпомагане на фокусирането по време на медитация. Има изследвания, че добавките с тази гъба помагат за подобряване на фокуса и повишават нивата на концентрация и памет.

Лъвска грива в добавка на домашната гранола с адаптогени

В моята рецепта за домашна гранола с адаптогени, аз добавям гъби лъвска грива. Изчетох доста изследвания за въздействието им върху когнитивната функция и способността за фокусирене, както и за цялостното здраве на мозъка и реших да опитам. Тъй като при функционалните гъби е като хранителните добавки, всичко много зависи от качеството им, не е за пренебрегване и факта, че имам познат, който произвежда лъвска грива. Вече имах опит с нея и сигурния произход улесни избора. Съставката е с доказано добро качество и нямам съмнения в чистота ѝ. Консумацията на лъвска грива играе важна роля за подобряването на функциите на мозъка, сочат изследвания. Ами да опитаме.

Наред с други възможни ползи от консумацията на тази гъба, в неин плюс за моето здраве работеше и твърдението, че помога в борбата с нивата на кръвната захар и инсулин в организма ни. Един от начините, по който лъвската грива понижава кръвната захар, е като блокира активността на ензима алфа-глюкозидаза, който разгражда въглехидратите в тънките черва. Вярно, че добавения подладител обезмисля тази и полза в известна степен, но също натежа на кантара на решенията.

Забелжка: Едно от важните неща, които е дабре да проумеем за функционалните гъби и адаптогените, както и за някои хранителни добавки е да имаме реалистични очаквания към действието им. Те не са магични, за да премахват или лекуват заболявания, а подпомагат започнати лечения и процеси. Работят бавно и натрупване. Не отменят нуждата от лекарско лечение или консултация със здравен специалист.

Хитрини на вкуса:

След подробното описание на по-специфичните елементи в моята гранола ше ви дам и малко повече информация за типичните ѝ съставки. Правя я с безглутенови овесени ядки ( защото след изследване се оказах с непоносимост към глутен). Вие може да използвате предпочитаните от вас овесени ядки, но нека НЕ бъдат от най-фините, защото ще загъбят цялостта си при печенето.

Като подсладител ползвам кленов сироп, а още естествена сладост идва от натуралните ананасови сухи парчета и домашно сушените череши . Комбинацията на ананас и череши придава и много приятен плодов аромат на гранолата. Обичам сладко в умерени дози и затова добавената сладост под формата на кленов сироп е малко количество. Ароматизирам с малко чай от ройбос. Комбинира се добре с кисело-плодовите аромати от черешата и ананаса.

Използвам кокосово масло като мазнина. Прави гранолата по-хрупкава и работи в синергия с лъвската грива, която добавям сушена и смляна на ситно, едва след изпичането на гранолата. Чак след изпичанете на гранолата добавям и корена от червена мака.

Ароматът на тази гранола е пристрастяващ, ползите обещаващи и още ги откривам. След две седмици редовна консумация определено мога да кажа, че подобрих качеството си на съня и световъртежите са намалели, но тук отбелязвам и комплексен подход с други медикаменти и процедури, с които се боря от последствията от травмите на мозъка.

домашна гранола с мака и лъвска грива
Pin me!
5 from 1 vote

Домашна гранола с адаптогени

Вкусна и ароматна гранола с адаптогени и функционална гъба лъвска грива. Подпомага мозъчната функция, подобрява фокуса и радва небцето
Готвене35 minutes
Порции: 4

Какво ни трябва

 • 200 гр овесени ядки ( ползвам без глутен)
 • 50 гр. орехови ядки
 • 1 с.л. парчета сушени ананасови резени без добавена захар ( предварително ги нарязвам на дребно)
 • 3 с.л. кокосово масло
 • с.л сушени череши без добавена захар
 • 2 с.л. кленов сироп ( може да замените с подходящ за кето режим подлсадител)
 • 2 гр. гъби лъвска грива суха маса
 • 1 гр. корен червена мака на прах
 • ½ ч.л. ройбос сушен

Как да приготвим

 • Разтопете кокосовото масло на слаб котлон.
 • В купа размесете овесените ядки, орехите, които предварително сте нарязали на едри парчета, сушените ананасови парчета и черешите. Добавете чая от ройбос, разбъркайте.
 • Към сухата смес изсипете кленовия сироп и разтопеното кокосово масло. Разбъркайте добре. Разпределете в тънкостенна тава, върху кухненска хартия.
 • Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна. Печете до леко порозовяване на овесените ядки, разбърквайте често, за да не препечете сушените плодове.
 • След като извадите изпечената гранола от фурната, добавете корена мака и сухата маса лъвската грива. Разбъркайте добре до равномерното им смесване с останалата гранола.
 • Оставете да се охлади и съхранявайте в сух и добре затворен пакет или буркан.
  Забележка: Ако сте лакомнци като мен, я консумирайте още топла, така е най-вкусна. Може да я поръсите върху кисело мляко или да си я хапнете просто с лъжицата 😀
Вид ястие: Breakfast, Сандвичи и аламинути
Тип кухня: American
Keyword: адаптогени, гранола, кленов сироп, лъвска грива, овесени ядки