Десетте най-популярни индийски масали

Индийската кухня е известна със своите богати и сложни вкусове и една от ключовите тайни, за постигането на тези характерни вкусове, се крие в използването на ароматни смеси или популярни индийски масали. Тези смеси от подправки и билки са предназначени да подобрят вкуса, цвета и аромата на ястието. Това са внимателно изработени комбинации от различни подправки, стрити до прах, които придават дълбочина, аромат и характер на индийските ястия, а за индийците масала е душата на кухнята им. Според Аюрведа масалите имат сгряващо действие. Повече за какво е масала може да прочетете тук.

Има много различни видове масала, подходящи за много различни ястия. Изкуството на създаването им е усъвършенствано в продължение на векове в Индия, което води до множество регионални вариации. Всяка смес има свой уникален състав и предназначение. В този списък съм се опитала да дам малко по-подробна информация за най-популярните масали, описвайки техните съставки, предимства и подробности за употребата им.

И така, нека ви потопя в едно ароматно пътешествие през десетте най-популярни ароматни смеси в индийската кухня:

1. Гарам масала

Може би това е най-популярната масала извън пределите на Индия. На хинди “garam” означава горещ. Горещата смес може да се използва в много ястия и е основа, върху която се надграждат други видове масали.

 • употреба: Има широко приложение в ежедневното готвене. Добавя се към края на готвенето, за да се запази в оптимална степен аромата на Гарам масала. Може да се използва в яхнии, сосове, ястия с ориз, варива, десерти като бисквитки и дори за направа на чай.
 • произход: Северна Индия
 • сочени ползи: Гарам масала придава топлина на ястията и ги прави многопласови на квус. Според Аюрведа подпомага храносмилането, подпомага метаболизма и осигурява антиоксиданти.
 • съставки: Гарам масала основно включва канела, кардамон (зелен или черен), семена кориандър, карамфил, зърна черен пипер и дафинов лист. Някои вариации могат да включват допълнителни подправки като индийско орехче и кимион

2.Чаат масала (Chaat Masala)

” Чаат” е улична храна, която почти всеки индииец обича. Популярността на чаат се увеличава из цяла Индия и има своите разновидности, но произхода им идва от Утар Прадеш. Тази популярна масала има разновидност, известна като плодова чаат масала, която се използва за овкусяване на плодове салата.

 • употреба: Това е подправка с остър вкус. Използва се предимно при направата на чаат. Използва се като поръсващ завършек върху плодове салати, зеленчуци на скара и печива.
 • произход: Утар Прадеш
 • сочени ползи: Според аюрведа това е охлаждаща храна. Подпомага храносмилането, действа като охладител.
 • съставки: Остра смес от амчур (сушено манго на прах), сушен джинджифил, черна сол, кимион, кориандър и чили на прах. Понякога в нея се добавят и семена от карамбол, мента на прах, тамаринд

3. Биряни Масала (Biryani Masala)

Пиле Биряни

Това е една от най-ароматните масали и се използа за направата на ястия Биряни. Това са ястия с ориз и месо или риба, понякога са и изцяло вегетариански, популярни в цяла южна Азия. Смята се, че произхода на думата биряни идва от още от персийски, но има различно спекулации какво точно означава. Повече за произхода на думата може да прочетете в Wikipedia.

 • употреба: За приготвянето на ястия Биряни и Pulao, както и за овкусяване на ориз
 • произход: Точния произход не е напълно ясен, в много източници се сочи Иран, а най-популярна тази масала е в Северна Индия
 • сочени ползи: силно ароматната биряни масала може да засили храносмилането и да работи като лек седатив
 • съставки: Основно биряни масала съдържа канела, карамфил, кардамон, дафинов лист, черен кимион( шахджира) и звездовиден анасон.

4.Тандури Масала (Tandoori masala)

Името на тази подправка идва от вид глинена пещ, използвана в Индия и Пакистан, наречена Тандур. Храната се готви при много високи температури върху горящи въглища в тандура. Тандурите традиционно се използват за направата на наан, но в тандур се приготвя месо и тандури масала е тази ароматна смес, с която то се овкусява. Тази масала е много използвана в пенджабската кухня. Обикновено тандури масала се смесва с кисело мляко и в нея се маринова месото, което после се приготвя в пещта. Тандури масала е изградена върху основата на подправките, използвани за направата на гарам масала. и доста от версиите и иматр силно чеснов аромат.

 • употреба: За мариноване на месо, най-често пилешко. Обикновено се смесва с кисело мляко за направата на марината. Традиционна подправка за направа на пиле Тандури и пиле Тика Масала. Тандури масала върви добре и със зеленчуци, скариди или самоса
 • произход: Пенджаб (Северна Индия)
 • сочени ползи: Тъй като масалата е леко люта се смята, че има сгряващи подобряващ хранасмилането ефект. В зависимост от точната смес може да бъде и антибактериална.
 • съставки: Ключова съставка е оцветяващия червено агент и в много търговски смеси в тандури масала се слага оцветител на прах peg-40. В траддиционния си вариант се използва червен кашнирски пипер и куркума, за да се получи по-матов червено-оранжев цвят. Обикновените състваки са семена от кориандър, кимион, зърна черен пипер, карамфил, сух джинджифил на прах, чесън на прах, дафинов лист, касури мети, кардамон, канела, червен лют червен пипер на прах, куркума на прах, амчур на прах, червен кашмирски пипер, захар, сол

ЗАБЕЛЖКА: Опитайте се да намерите тази масала, приготвена с традиционни подправки и без подобрители и оцветители

5. Чана масала (чоле масла)

Популярна в северноиндийската кухня, тази масала се използва за приготвяне на къри и кабули чана – ястия с нахут. Ароматна многокомпонентна масала походяща за направа на къри.

 • употреба: Отличителна съставка за приготвяне на ястия от chole (нахут) като Chole Bhature и Кабули чана
 • произход: Северна Индия
 • сочени ползи: Подпомага храносмилането, балансира киселинността и осигурява витамини и минерали.
 • съставки: Основните съставки са лют кашмирен пипер, амчур (сухо манго на прах), черна сол и сух джинджифил. Може да се надгражда с черен и зелен кардамон, канела, карамфил, индийско орехче, дафинов лист, кориандър, кимион, копър, шахджира, черен пипер, сух джинджифил, черна сол, амчур

6. Колхапури Масала (Kolhapuri Masala)

Колханпури масала е най-богатата комбинация от 7 до 32 индийски подправки, като характерно за нея е че е много пикантна и в съставките и влизат сушен лук и кокос. Характерна е за региона на Колхапур. Тя е изключително люта и с огнено яркочервен цвят. Наличието на кокос придава орехов вкус и баланс на лютивостта.

 • употреба: Колхапури масала се използва за приготвяне на ястия в стил Kolhapuri, които са известни със своята пикантност. Характерно е за нея, че при направата и всички подправки се запичат в мазнина. Често се продава и като мокра смес, но с много кратък срок на годност
 • произход: Колхапур в Махаращра, Индия
 • сочени ползи: Засилва много аромата на ястието
 • съставки: Два до три вида сушени червени люти чушки, кориандър, кимион, черен пипер, маково семе, дафинов лист, цяла куркума, асафетида, индийско орехче, звездовиден анасон, канела, кардамон, карамбол, кубчета, трифала, черно каменно цвете, копър, сусам, черен синап, сминдух, сух джинджифил, масло, сол, сух кокос, лук, чесън

7. Самбхар Масала ( Sambhar Masala)

Повечето масали в списъка от популярни индийски масали, досега, бяха от севера. Сега е време за популярна масала в южна Индия. Името самбхар масала идва от “Самбар” – известно южноиндийско ястие, което по същество е огнена зеленчукова яхния с леща. Тази масала се използва също така и за направата на ястия Расам. В историята на Sambhar Masala е замесена и легенда за царски кулинарен експеримент. Легендата е за маратски владетел, който решил да си приготви сам Далл в остъствието на готвача си, добавил разнообразие от подправки и тамаринд към лещата, заедно със зеленчуци и ароматни билки – тази смес днес се нарича Самбхат масала.

 • употреба: за направата на Самбар и Расам
 • произход: Tamil Nadu, южна Индия
 • сочени ползи: Подпомага храносмилането, осигурява основни витамини и е чудесен източник на диетични фибри.
 • съставки: Семена от кориандър, бенгалски грам, черен грам, toor dal (сорт грах), червени люти чушки, семена от сминдух, листа къри, кимион, черен пипер, асафетида, куркума

8. Pav Bhaji Masala

Pav Bhaji е ястие за бързо хранене, популярно в Мумбай. То се състои се от зеленчуково къри (bhaji), приготвено в доматен сос и поднесено с меко хлебче (pav). Ястието е измислено да засити нуждите от храна на работниците от текстилните фабрики в Мумбай, а масалата е типичната подправка, с която се приготвя това ястие. Днес ястието е популярна улична храна дори и в САЩ.

 • употреба: Ключова съставка в приготвянето на Pav Bhaji
 • произход: Мумбай
 • сочени ползи: Придава вкус и цвят на ястията и подпомага храносмилането.
 • съставки: Ключовите съставки са манго на прах (амчур) и дафинов лист, а към тях често се добавят кориандър, карамфил, канела, кимион, черен пипер, черен кардамон, семена от копър, куркума и чили на прах

9. Расам Масала

Тази масала се използва за направата на супата Расам, популярна в южна Индия. Расам означава сок и индийците така наричат тези питателни течни храни, които подпомагат храносмилането.

 • употреба: Есенцията на супата Расам
 • произход: Южна Индия
 • сочени ползи: подпомага храносмилането
 • съставки: Кориандър, кимион, черен пипер, суха червена люта чушка, гълъбов грах, листа къри

10. Чай масала

чай масала лате популярни индийски масали
Чай масала лате

Остававям на последно място в този списък от популярни индийски масали, но тази масала е много ключова и различна от всички гореизброени смеси. Тази масала е абсолютно необходим за перфектната чаша индийски чай. Една от най-популярните напитки в Индия, ароматните подправки са неразделна част от вкуса на тази напитка.

 • употреба: Чай масала се използва като добавка към чаени листа. Добре е да се вари, а не просто да се прави запарка с нея. Тази масала ще влее индийски аромат в чая ви, а ако го залеете с мляко, получавате любимия на много индийци чай лате.
 • произход: Индия
 • сочени ползи: Чай масала подпомага храносмилането, засилва метаболизма и осигурява топлина през студените месеци.
 • съставки: кардамон,индийско орехче, джинджифил на прах, карамфил, кимион, синапено семе, семена от сминдух

Ще се радвам да споделите вашите впечатления. Ако сте опитали рецептата или имате някакви въпроси към мен, може да ме откриете в instagram или facebook. Ще се радвам, да оставите коментар и в блога.