Crazy Diamond – скритото бижу в района на Оборище

Място и обастановка

Понеделник вечер е лятна и прохладна, ние пристигаме на свечеряване,  магическа част от денонощието, в която всичко изглежда подчертано красиво. Адресът е точно на мястото на стария  и позападащ ресторант “Бижу”, но влизайки в двора, всичко е различно. Романтично осветен, китен и просторен двор, с много дървета за стандартите на софийско заведение. Масите са на достатъчно разстояние, за да оставят усещането за лично пространство.  Почти всички са пълни, което за понеделник вечер, говори за ново трендово заведение.

outside_crazi-diamond

Не сме си запазили маса, но като по чудо успяваме да се настаним на една от добрите четворни маси в двора…Това  ѝ е хубавото на София лятото – празна е.  Усещането, с което оставам е за уютно, малко курортно заведение с приказността, която му придават малките лампички и сенките от растенията. Бръмчащо от приглушените разговори и приятна музика пространство, а всъщност си в двор на една от знаковите улици в центъра – Оборище. Най-приковаваща вниманието, обаче остава наситено жълтата сграда на Crazy Diamond, с очарователно контрастиращите, боядисани в синьо прозорци. Някак ми напълни очите, грабна ме и ме спечели… Външното пространство на Crazy Diamond, като махнем някак невързващите се с нищо чадъри,  които сякаш някой им е подарил в последния момент, е чудесно.

на гости в Crazy Diamonds

Надникнах набързо и вътре… ами топъл интериор. С нашумелите напоследък подчертани, ретро елементи, във външното окабеляване, ретро кресла и разностилови лампи, но пък много ме грабнаха, закачливите  човечета на стените и това, че има камина. ( Мисля си, че в студената и мрачна София, това че дадено място има камина винаги е в негов плюс при избора за хапване навън в приятна обастановка.)

Менюто 

меню в Crazy Diamond

Менюто е просто, като че ли претендира за сезонност. Напоследък все повече заведения се обръщат към сезонните и надявам се локални продукти, което ми харесва. Допадна ми, че има избор от няколко вегетариански предложения. Не съм вегетарианец, но в близкото ми обкръжение има няколко и предпочитам да знам, че като отидем някъде няма да хапват само салата или пържени картофи. Самата аз също, доста често, избягвам да ям навън месо, поради ред съображение, част от които е произхода и качеството на месото. Отклоних се от основната тема, а тя е менюто, което е кратко, има интересни, сезонни предложения и нестандартни напитки.

Посетих още няколко пъти заведението, в различно време и с удоволствие открих, че предлагат приятно обеднo меню.

 

Опитвала съм:

Кесадия с хумус в Crazy Diamond

 

 

1. Средиземноморски тапас с тарама хайвер и маслини ( малка, лична забележка е че би било чудесно, да овкусят леко маслините с цитрусoва, пикантна или пък розмаринова нотка, защото поднесени така имат прекалено наситен зехтинов вкус, който накъртва, съчетан с тежката и по принцип мазна тарама).

2. Салата със спанак, авокадо и нахут – засищаща, добре овкусена и тук съм много субективна, страшно ми допадна, че в нея имаше белено конопено семе, защото аз обожавам ядковия му вкус.

3. От обедната им яхния с  леща и картофи съм вдъхновена, ще се опитам да си направя и вкъщи такава.

4. Адана кебап и телешки кюфтета – и към двете има гарнитура на основата на кисело мляко и кисели краставички, за моя вкус е рядка и недостатъчно кисела, за да контрастира приятно с месото.

5. Кесадия с хумус – най-вкусната, която съм опитвала.

6. Сурова торта в малини – беше вкусна.

салата с нахут и спанак

Сега с нетърпение очаквам есенно- зимния сезон, за да видим какво ще ни предложат.

 

 

 

 

Обслужването

crazy_diamond_детайли

Много мил и ненатрапчив персонал. Особено един симпатичен младеж с чуплива коса, който подробно и с внимание е готов да обясни какво има в дадено ястие, как е приготвено и наистина се грижи за комфорта ти не като клиент, ами като гост. Поръчките пристигат бързо, предвид доста сериозната натовареност на заведението и за петте пъти досега, в които съм го посетила не е имало никакъв проблем.

детайли в Crazy Diamond
детайли в Crazy Diamond

И още само няколко, но важни за мен вметки: обожавам приборите им в точно този ретро меден цвят и стил. Тоалетните са чисти и приятни и са три, което за мен е от значение

 

Уютно място в любимата и моя част на София, района около Докторски паметник.

 

ул. “Оборище” 9А, София
Работно време:
понеделник – неделя 12:00 – 00:00 ч.
телефон: 0888 017 218

 

*Изказаното мнение за заведението е изцяло субективно и не е с цел реклама. Просто споделям лични впечатления за храненето си извън вкъщи.