Чорба от зелена бакла с джанки

Това е любимата ми пролетна чорба, спомен от детството. Двете ми баби и мама я приготвяха и забавното ми беше, че често аз трябваше да набера джанките за нея. Това си беше един вид официално разрешение за катерене по дървета и вършене на бели. Е как да не я обичам тогава тази пролетна чорба от зелена бакла и джанки?

Вижте още:

Но преди да ви дам рецептата за тази вкусна пролетна чорба, нека първо да разкажа малко повече информация за баклата.

Какво е бакла?

Спомням си като малка елегантно поправях баба, че това е баклава :), което разбира се, не беше вярно. Баклата е растение от семейство бобови и в много държави по Средиземноморието е известна още като Фава. Това е една от най-старите култивирани храни, познати на човечеството. Днес народите от Близкия изток и Средиземноморието, продължават да я консумират по-често зряла и сушена, отколкото зелена. Отбелязвам това като пропуск, защото зелената бакла е вкусна и крехка и има запомнящ се мек вкус.
Предполагам, че баклата е отстъпила мястото си на нашите трапези в сравнение със Средновековието, защото към нея много мъже са развивали остра алергична реакция наречена фавизъм.

Това е и важно предупреждение към всички, които до този момент не са консумирали бакла под каквато и да е форма, ако имате дефицит на ензим глюкозо-6-фосфат дехидрогеназа (или G6PD), не консумирайте бакла. Може да бъде много опасно за вас.

Вкусът на баклата е много характерен и или го обичаш, или не може да го понасяш. Пресните шушулки бакла са хрупкави и меки, с маслена, кремообразна текстура и нотка на орехов вкус. Колкото по-свежа е баклата, толкова по-мек ще бъде вкусът ѝ. Сухите зърна имат плътна люспа, която трябва да се отстрани чрез накисване преди да се готви и има по-наситен леко степчив вкус. Зелените шушулки, могат да се панират, да ги комбинирате в салата с пресни пролетни картофи или пък да ги приготвите в airfryer, после ги овкусете със сол и лимонов сок и сервирайте като снакс или гарнитура. Ползите от този зеленчук идват от високото съдържание на протеините цинк и желязо, които са ни нужни в завишено количество през пролетния сезон.

Хитрини на вкуса:

За направата на тази чорба от зелена бакла с джанки е важно да си набавите наистина прясна и млада бакла. Огледайте по нея да няма черни точки, те правят вкуса неприятен и често бобчетата вътре също са почернели и негодни за консумация. Също така шушулките трябва да лесно да се разчупват. По-грубите от тях, по които често има лико, премахнете и оставете само бобчетата.

Другата важна съставка в тази чорба са зелените джанки, те придават кисела свежест на чорбата и леко омекотяват трапчивостта на баклата.

Традиционно се прави с добавка ориз, аз не винаги добавям, а понякога заменям с киноа или елда. Зависи колко засищаща искам да е чорбата и от какви хранителни вещества се нуждае организма ми в този момент.

Чорбата се ароматизира с пресен копър, който и придава свеж и леко анасонов аромат и също е типичен за това време на годината. А най-хубавото е, че може да се консумира както топла, така и студена.

чорба от бакла с джанки
Pin me!
No ratings yet

Чорба от зелена бакла с джанки

пролетна вегетарианска чорба от бакла (боб фава) и зелени джанки, която може да се консумира топла или студена
Подготовка5 minutes
Готвене20 minutes

Какво ни трябва

 • 250 гр шушулки бакла (по-грубите от тях отстранете и оставете само зърната)
 • 1 бр глава лук
 • 4 скилидки чесън 9 може да замените с два стръка пресен чесън)
 • 1 бр морков
 • 2 с.л. ориз (може да замените с киноа или елда)
 • 3-5 бр зелени джанки
 • 1 с.л. масло (може да замените с растителна мазнина)
 • 1/2 връзка пресен копър
 • сол и червен пипер на вкус

Как да приготвим

 • Почистете добре шушулките бакла. Тези, които са по-груби разтворете и изкарайте от тях само бобчетата.
 • Нарежете на дребно останалисте зеленчуци.
 • Сложете 1 литър подсолена вода да заври и след това добавете баклата, заедно с дребно нарязаните лук, моркови и чесън. Оставете на умерен огън да ври 10 минути и добавете ориза или елдата (ако сте избрали киноа, добавете едва чак след 15 минути, защото тя увира по-бързо)
 • Добавете мазнината и джанките (цели с костилките) и оставете да къкри на котлона, докато бобчета са напълно омекнали още около 10 минути.
 • След като махнете от котлона добавете нарязан на ситно пресен копър. Консумирайте студена или топла.
Вид ястие: супи и яхнии
Тип кухня: Българска кухня
Keyword: бакла, вегетарианска рецепта, пролетна рецепта, фава

Ще се радвам да споделите вашите впечатления. Ако сте опитали рецептата или имате някакви въпроси към мен, може да ме откриете в instagram или facebook. Ще се радвам, да оставите коментар и в блога.