Априлския пролетен панаир на Севиля – Feria de Abril

Пролетта в Севиля има специална атмосфера. Сладкия аромат на цъфналите портокалови дръвчета и жасмин се носи по оживените слънчеви улици. Градът се е събудил за новия сезон и е в трепетно очакване на прословутия пролетен панаир на Севиля – Feria de Abril. Панаирът потапя града в испанска цветна магия с внушителен мащаб, която идва, за да балансира мрака от Semana Santa (Страстната седмица). Feria de Abril е седмица на разточителни празненства и веселие, които завладяват града.

Панаирът несъмнено се е превърнал във важна туристическа атракция за посетители, но успява да запази своите традиционни и културни корени. Така всеки може напълно да се наслади на жизненото и приятелско андалуско наследство. В Get Your Gide може да видите още интересни неща, които да правите в Севиля.

пролетен панаир на Севиля

Севилският панаир e един от най-колоритнитe фестивали в цяла Испания. Той събира в себе си цветната същност на Андалусия – характерните костюми на участниците и конете, коридитe и изложението на карети, съчетани с регионалната екстравагантност и много танци. Този панаир е единственото време в годината, когато ще видите почти всички хора да са облечени в traje de gitana. Типичната анадалуска носия стои изискано на мъжете и придава цветна женственост на дамите. В седмицата на панаира ще видите и най-добрите кориди за сезона (аз лично не съм им фен), така че въоръжете се с добро настроение и се потопете в тази цветна анадалуска магия с дълбоки корени.

Как е възникнал априлския пролетен панаир на Севиля – Feria de Abril

Испанците приемат традициите си изключително сериозно, а Feria de Abril е част от андалуските традиции, затова те ѝ се отдават напълно. Панаирът се провежда на територията на парка Recinto Ferial. Възникнал е през далечната 1847 година като продължение на ежегоден пазар за добитък в Севиля, на който са се събирали много търговци от района. Постепенно събитието набира все по-голяма популярност като място за забавление и функцията му за продажба на животни е изместена, така отстава само панаирната увеселителна част.

Днес панаирът е придобил гигантски размери, разположен на огромна територия (250 000 квадратни метра) до река Гуадалкивир и квартал Лос Ремедиос. Recinto Ferial има единствената цел да бъде домакин на Feria, така че през останалата част от годината няма нищо интересно, което да видите там. Но по време на панаира, там изниква цял град със специални улици и множество шатри (известни като Casetas), лунапарк и всичко е грейнало от светлини, музика и танци.

Как е организиран севилския пролетен панаир

Панаирът Feria de Abril се провежда в продължение на една седмица. По-точно 6 дни и 7 нощи. Той започва в неделя след полунощ с празнична програма и реч на кмета на Севиля. Следва тържествена вечеря за съдържателите на “Casetas”, традиционно това е вечеря с риба. Има и светлинно шоу (Аlumbrado), което се вижда почти от всички части на града.

Припомням, че мащабите на панаира са огромни. Той е нещо като pop up мини град в града. До главния вход Portada в дясно има малък туристически център. Там ще ви дадат карта на панаирното градче и ценни указания къде може да намерите атракциони, достъпни за туристи.

Пространството е разпределено на различни райони (общо 25), които са разграничени от улици и площади. Всички улици са кръстени на известни тореадори и всяка касета има номер, така че да е лесно откриваема с карта. Касетите са около 1050 и само около 17 от тях са публични. В частните имат достъп само специално поканени от собствениците гости.

Feria de Abril е условно разделена на две основни програми:

  • дневна част – Започва с обедния парад на каретите и ездачите, известен още като Paseo de caballos. Тогава е и времето, когато ще видите участниците във фестивала облечени във великолепни дрехи да се разхождат и да се събират около реката, за да се отправят към панаирната площадка. Като част от дневната програма в някои от дните се провеждат и кориди. Може да намерите и официален календар по дни с организираните събитя в туристическите центрове или на страницата на панаира.
  • нощна фиеста -залезе ли слънцето, започва истинското парти. Тогава всички “Casetas” се изпълват с хора, има празнични вечери и питиета, топло общуване между близки хора и много, много танци. Философията на Feria е „парти цяла нощ“ и те го правят. Млади и стари се отдават на този седмичен маратон на андалуско настроение.

Кога се провежда априлския пролетен панаир на Севиля:

Този мащабен фестивал се провежда точно две седмици след католическата Страстна седмица. И точно затова датите му варират в различните години. Католическия Великден, се определя от първото пролетно пълнолуние и това е факторът, който променя датите и за панаира Feria de Abril. В някои години, панаирът се е провеждал и през месец май.

Важен съвет: Севилски априлски панаир е един от най-големите фестивали в цяла Испания и със сигурност най-колоритния за Андалусия. Привлича около милион посетители от цяла Испания и всички краища на света. Ако искате да посетите тази завладяваща приказка, резервирайте полети и място за спане месеци по-рано.

Какво са Сasetas, в които основно се провежда пролетния панаир?

Красиви и пъстри, те са индивидуално декорирани времени постройки тип шатри, които са собственост на богати семейства, групи приятели, търговски компании и асоциации. Достъпът до тях е затворен и може да влезете само с покана. Шатрите са оборудвани с бар, кухня, озвучителна система или група музиканти, които свирят на живо. Тези casetas са душата на панаира, в тях се събират семейство и приятели, за да празнуват пролетта, по начин който само хората от Андалусия могат. Въпреки че casetas са временни и стоят само докато трае панаира, собствениците плащат вноски през цялата година, за да могат да имат собствените касети на Feria. Списъците с чакащи да получат своя casetas са дълги и да се сдобиеш с такава е доста трудно.

Ако нямате покана от член на някоя casetas, не се отчайвайте, има и публични такива. Това са 17-те обществени casetas. Те очевидно са с по-големи мащаби и са отбелязани на картите, които може да вземете от туристическите центрове. Обществените шатри са пренаселени, но също носят панаирната енергия и емоция. Тези публични касети са шанса за нас туристите да се потопим в атмосферата на фиестата и да се опитаме да научим да танцуваме този въртящ се танц – Sevillanas.

Какво е Пасео де Кабальос (paseo de caballos)

На територията на панаира единствените разрешени превозни средства са каретите. Каретите са част от корените на този панаир, хората са пристигали и се връщали от Feria de Sevilla – панаир на добитък тогава, използвайки собствена карета. За щастие този обичай остава и ще имате шанса да видите най-красивите конски карети в Испания, тъй като има съперничество между собствениците им, те наистина полагат сериозни усилия в това дефиле.

Може да ги видите не само на територията на панаира, а в района около арената за корида, площад Испания и парка Мария Луиза. И докато повечето casetas са затворени за туристи, дефилето Пасео де Кабальос е за всички гости на априлския пролетен панаир на Севиля

 Пасео де Кабальос (paseo de caballos) пролетен панаир Севиля

Няколко съвета, как да се насладите на цветния пролетен панаир на Севиля

  1. Посетете информационния щанд до главния вход Portada – там ще ви дадат карта на панаира и съвети, какво и как да посетите, панаирната програма, както и къде може да ползвате тоалетни на територията на парка Recinto Ferial.
  2. Планирайте предварително как да стигнете и да се върнете от панаира – движението в града е претоварено, има затворени улици и промени в градския транспорт. Така че предварително си начерайте план за придвижване. Имайте предвид, че в малките часове вземането на такси от района на панаира може да отнеме час.
  3. Подгответе си подходяща техника за много снимки – Това е рай за фотографите. Красиви жени, облечени във пищни и характерни рокли, излизат по улиците на и без това фотогеничната Севиля. Множеството магични светлини по здрач са прекрасен фон за снимките ви от априлския пролетен панаир. И да, подходящо е да снимате хората, дори много често те сами ще ви позират и са поласкани.
  4.  Посветете един следобед в гледане на Paseo de caballos – Парад на коне и файтони, който се провежда всеки ден от панаирната седмица. Те следват официален маршрут, по който могат да се движат само коне и файтони от 12:00 до 20:00 часа. Това са по-скоро произведения на изкуството, отколкото превозни средства и ездитни животни, насладете им се.
  5. Не ходете на Feria, за да ядете и пиете – пак припомням, че повечето шатри са частни, а публичните са препълнени. Да си купиш храна и напитка в тях е равнозначно на редене на огромни опашки, а и цените са доста по-високи от стандартните за Севиля. Препоръчвам да хапнете преди да отидете на Feria, а и тъй като почти всички са на панаира, имате повече избор на ресторанти и барове в града.
  6. Забавлявайте се на Calle del Infierno (известна като улицата на Ада) – ройонът с увеселителните атракции на севлския пролетен панаир. Добра идея е да се качите на виенското колело, за да наблюдавате панаира отгоре, а и с подходящата техника може да направите доста добри снимки над града. В тази публикация ви давам още идеи за инстаграмабъл места в Севиля.
  7. Не е нужно да спазвате дрескод, за да отидете на панаира – испанците обожават да носят красивите си традиционни костюми, които в много случаи са ушити по поръчка. Ако все пак искате да спазите традицията на женския дрескод, може да си купите mantoncillos (малък бродиран шал за покриване на раменете ви). При мъжкия дрескод лесен за набавяне аксесоар е шапката с периферия, наречена cordobés.
  8. Посетете някоя от публичните casetas, за да усетите атмосферата, но избягвайте уикендите, когато наистина е много претъпкано. Все пак около милион души посещават Севиля, за да видят прословутия априлски пролетен панаир.

Да, панаирът е зрелище, което ми остави спомени за цял живот. Много се чудих дали си заслужава да го съчетая с първото ни ходене в Севиля, защото по време на такива събития тълпите от хора са неописуеми и всички туристически атракции са заети. Но да, съчетаването на посещението с априлския пролетен панаир на Севиля е невероятно и позитивно първо впечатление от този град.