9 неустоими десерта с тиква

Тиквените истории на всяка есен. Ние като бит и култура, като че ли повече сме свикнали  да консумираме тиквата в десерти. Има ли нещо по-ароматно в есените сергии от печената тиква в орехи и канела. Логично е тя съдържа захари ( захароза, фруктоза и глюкоза), но все пак е ниско калорична заради голямото съдържание на вода.  Най-подходящ сорт за десерти си остават големите обли тикви с бяла кора известни още като “кестенка”, но може да приготвите някои от тези 5 неустоими десерта с тиква и с други сортове, каквито са “Амбър” или “Цигулка”.

1. ТИКВЕНИ СЛАДКИ С ШОКОЛАДОВ ЧИПС

Меки, дори на външен вид, леко невзрачни са тези тиквени сладки с шоколадов чипс. В тях успешно са съчетани ароматната канела, кардамона и есенната сладост на тиквата, които идват от ароматизираното и домашно приготвено тиквено масло. Приготвят се за по-малко от час с печенето, а свършват още по-бързо.

Вижте цялата рецепта…

Тиквени сладки с шоколадов чипс

2. ТРИПЛАСТОВ ТИКВЕН МУС

Този артистичен мус комбинира сезонни съставки, нотка пикантност, цитрус и разбира се любимото на всички ни какао.  Десертът стои страхотно във висока прозрачна чаша, защото така ясно се открояват пластовете и цветовете в него, още при поднасянето му. Елегантността на този трипластов мус ви дава възможност да го приготвите за някой по-специален повод.

Вижте цялата рецепта тук…

fall_triple_mousse_with_pumpkin_chokolate

3. БОНБОНИ ТИКВЕН ТРЮФЕЛ

Домашните бонбони напоследък са на мода, все по-често, когато отидем на гости, ни посрещат или пък ни предлагат за десерт такива. В тази рецепта има цели два варианта за ядящите захар и за силно здравословните ;). Бонбони тиквен тюфел, са лесно изпълними и съчетават в себе си два есенни вкуса – орехи и тиква. Освен това се приготвят бързо, а са ефектни.

Вижте цялата рецепта…

бонбони тиквен трюфел

4. ТИКВЕН ФЪДЖ С КРОКАН

Кремообразен, сезонен и семеен десерт.  Контраст от текстури и аромати, приготвя се лесно и се съхранява дълго в хладилник. Чудесна идея за десерт към неделния семеен обяд.

Вижте цялата рецепта….

тиквен фъдж с крокан

5. ТИКВЕНИК С МЕД И ГОТОВИ КОРИ

Къде в десертите с тиква без тиквеник. Този е по-различен – тиквата в него е сурова, ароматите са силни и е подправена с мед. Този тиквеник е страхотна алтернатива за всички, които като мен се стараят да хапват традиционните рецепти в по-здравословен вариант.

Вижте цялата рецепта…

Making_pumpkin_pie/Тиквеник с мед в процес

6. ЕСЕНЕН ЧИЙЗКЕЙК С ТИКВА

Атрактивна украса, на лесно изпълним есенен десерт. Комбинацията на маскарпоне, мед и тиквено пюре съставят прекрасния нежен и кадифен крем на този чийзкейк. Блата е ядков и с много канела.

Вижте цялата рецепта…

есенен чийзкейк с тиква

7. MILLE FEUILLE – МИЛФОЙ С ТИКВА И УИСКИ

Популярен френски десерт, в чиято основа влиза логично, многолистното маслено тесто, с крем и свежи плодове е традиционната рецепта на Милфой. В моята аз съм заменила многолистното тесто с тънки кори за баница и пиян крем с тиква.

Вижте цялата рецепта тук…

Тиквен mille feulle с уиски и готови кори

8. ТИКВЕНО МАСЛО С МЕД И ЕСЕНЕН АРОМАТ

Толкова вкусно и същевременно толкова лесно – тиквено масло с мед и аромат на есен. Малко, леснодостъпни съставки и половин час време, са ви достатъчни да приготвите и да се насладите на този есенен разкош. Това домашно приготвено тиквено масло е рецепта, характерна за САЩ и много често се поднася като десерт около Деня на благодарността и Хелоин. Опитайте я и вие, и ще се радвам да споделите мнението си за нея с мен.

Вижте цялата рецепта…

тиквено масло с мед и аромат на есен

9. ТАРТ С ДЮЛЯ, КРУШИ И ТИКВА

Тартовете винаги са били предпочитани у нас, защото комбинират хрупкава, маслена коричка и  кремообразна или плодова вътрешност.  Важно е да запомните, че се работи със студени продукти и студени ръце, това прави коричката лека, ефирна, но и много хрупкава.

Вижте цялата рецепта …

карамелен тарт с дюли, тиква, круши и лешникови ядки

Ще се радвам да споделите вашите впечатления. Ако сте опитали рецептите или имате някакви въпроси към мен, може да ме откриете в instagram или facebook. Ще се радвам, да оставите коментар и в блога.