9 инстаграмабъл места в Севиля

Севиля е мечтата за всеки фотограф с нейните боядисани в пастелно фасади, с пищните и детайлни сгради, с калдъръмените улици и плочките в стил Мудехар, тя е цветното бужу на Андалусия. В този наситен и радващ окото разкош, аз ще се опитам да отсея списък за инстаграмабъл места в Севеиля, които съм сигурна, че в нашната реалност всеки търси при пътешествията си. Трябва да ви призная, че не ми беше лесно.

1. Plaza de España (Площад Испания)

Ако Холивуд харесва мястото за снимки, то коя съм аз, та да не започна с него. Да, точно така, тук е снимана серия на Междузвездни войни (Епизод II Атаката на клонираните), както и филма Диктаторът. Площадът е показен пример за регионална архитектура и представлява невероятна комбинация от приказни панорамни гледки, но и детайлни артистични близки планове на плочките Neo-Mudéjar, облицоващи мостовете и нишите на площада. Plaza de España е задължителната фотогенична спирка на инстаграмабъл места в Севиля. Каналът, който минава по периметъра на площада, дори е дал на Plaza de España титлата „мини-Венеция“. Може да наемете лодка, с която да обиколите площада, от нея и на нея стават чудесни снимки, но този тип разходки започват след 10 часа сутринта, а това е важно при планирането, ако искате и тези лодки да участват в снимките ви.

Кога е подходящо време за снимки?

Мястото е популярно и пълно с туристи и отворено 24 часа. Така, че ако искате спокойно да направите снимки, станете рано и отидете преди тълпите и множеството улични търговци. Времето често е слънчево и светлината сутрин е страхотна за снимки. Посетете площада на Свеиля и вечерта при залез, лично на мен ми допадна най-много тогава.

2. Паркът Мария Луиза

Огромната зелена площ, разположена непосредствено до Plaza de España е парка Мария Луиза. Паркът е огромен и в него има прекрасни павилиони, цветни градини, водни басейни, езера и дори водопад. Красиви павилиони, сенчести алеи и фонтани. Изключителен добре оформен и поддържан парк, в който може да намерите безброй много места за вашия Инстаграм. Паркът Мария Луиза включва павилионите на Съединените щати, Аржентина, Мексико, Гватемала, Колумбия и Бразилия. Препоръчвам закътаният Mudéjar Pavilion, който е скрит в края на езеро, с много и различни, красиви птици.

Кога е подходящо време за снимки?

През цялата светла част на денонощието паркът е подходящ за снмки. Разбира се, най-красив е паркът през пролетта, когато цветните алеи са отрупани, тревата е наситено зелена и жегите не са толкова убийствени. Все пак и през останалата част на годината може да намерите перфекнтни места, които да снимате. Любимите ми места в Мария Луиза са фонтаните в парка.

Фонтана в Парка мария Луиза

3. Алказара на Севиля Real Alcázar de Sevilla

Кралския дворец на Севиля Real Alcázar de Sevilla е включен в списъка на ЮНЕСКО и е един от най-старите действащи дворци на територията на Европа. Построен в стил Мудехар (архитектурен стил с много влияния от мавританската и християнската култура) той спира дъха буквално на всяка крачка. Моята слабост си остават градините на Алказара, но що се отнася до интериор, ето и любимите ми места за снимки в двореца: Salón de los Embajadores (Стаята на посланика), El Patio de las Doncellas (Вътрешният двор на девойката) Los Baños de María Padilla (Баните на Мария Падила).

Феновете на сериала Game of Thrones, тук могат да заснемат места, които се появяват в поредицата, те също са сред най-търсените инстаграмабъл места в Севиля.

инстаграмабъл места в Севиля - Роял Алказар

Кога е подходящото време за снимки на Алказара?

Шансът ви за малко хора по снимките и повече възможност за избор на най-добър спот е посещението рано сутрин. Задължително си купете билет предварително и резервирайте по-ранен часови пояс. Така ще избегнете тълпите. Все пак пускат по 750 човека във всеки един момент. По-късно следобед също е по-тихо, но имайте предвид, че затварят относително рано, а жегите могат да бъдат непосилни. Моят съвет е да бъдете търпеливи и да изчаквате, особено за El Patio de las Doncellas и се опитайте да хванете не само басейна, но и арките. Алказрът е място в Севиля, за което си заслужава да носите широкоъгълен обектив, за да може да запечатате цялостната му красота, нещо което аз не направих.

Бонус съвет: Ако искате да присъствате на снимките, подберете едноцветни дрехи, защото в изобилието от цветове и детайлни орнаметни, това е единствения шанс да изпъкнете на снимката. Това важи почти за всички забележителни места из Андалусия.

4. Metropol Parasol или известни още като „Las Setas“

Обичам контраста между ултрамодерната дървена конструкция на Metropol Parasol и историческия фон на града. Необичайно изглеждащата дървена конструкция, наречена от местните “Las Setas” или гъбите е от новопоявилите се места в Севиля. Тя напомня на шест гъби и се смята за най-голямата дървена конструкция в света. И въпреки противоречивите мнения за нея е едно от най-инстаграмабъл местата в Севиля. Гледкитe отгоре са зашеметвящи. Сама по себе си конструкцията е невероятна за снимане, а от нея се откриват страхотни гледки към други забележителни места в Севиля. Вълнообразните пътеки осигуряват перфектния преден план, създавайки интересни текстури и водещи линии със Севилската катедрала и града на заден план.

Кога е най-подходящото време за снимки на “Las Setas”?

Послушайте съветa ми и си купете билет малко преди залез слънце. Така ще може да направите снимки както на дневна светлина и красивия залез над Севиля, така и по тъмно, когато “Las Setas” предлагат красиво светлинно шоу. Да, по това време тълпите са най-големи, но въпреки това се отварят малки прозорци, от които може да направите снимки достойни за възхищение в Instagram.

5. Севилската катедрала и La Giralda.

Разположена в централната част на град Севиля, катедралата не може да остане незабелязана, защото е огромна. Това е великолепна готическа църква и е обект от световното наследство на ЮНЕСКО. La Giralda (камбанарията), преди е била минарето на джамията и се е виждала от целия град. Тя е невероятен обект за запомнящи се снимки. Не само катедралата, а и местата около нея, са едни от най-подходящите за снимки за вашия Instagram. В катедралата можете да се насладите на много картини на Гоя, Педро де Кампаня и Луис де Варгас. Интериорът е внушителен и за добри снимки ще ви е нужен широкоъгълен обектив. Ако сте физически подготвени се изкачете на кулата Хиралда от там може да снимате запомнящи се гледки над Севиля, както и поглед отгоре над двора на катедралата.

инстаграмабъл места в Севиля, поглед от Кулата Гералда над катедралата
Поглед от кулата Гералда над катедралата и Севиля

Едно от любимите ми места за снимане на катедратала е от портата Patio de Banderas (изходът от Роял Алказар). От тази част има чудесен изглед към кулата Хералда като на преден фон изпъкват симпатичните портокалови дръвчета, характерни за цяла Андалусия.

Кога е най-подходящото време за снимки на катедралата едно от любимите места в Севиля?

Ако искате да снимате самата сграда е добре да го направите много, ама наистина много рано по изгрев, защото тогава хората наоколо са най-малко. Наистина красиви снимки стават по залез, но за добър кадър ще ви е нужна последваща обработка на снимките за махане на многото хора. Снимките в самата катедрала също си заслужават, но вземете под внимание огромния интерес към тази забележителност на Севиля и планувайте посещението си като си купите билет предварително онлайн.

6. Casa de Pilatos

Casa de Pilatos e идеален пример за типичен андалуски дворец с впечатляваща комбинация от италиански Ренесанс и испански стил Мудехар. Освен това е дом на една от най-големите колекции от Азулежо в света, с около 150 вида от цветните керамични плочки. Дори само те правят двореца подходящ за спискъка с инстаграмабъл места в Севиля. Вътрешните дворове са прекрасни, цветни и чудесни за фотоси. Многобройните детайлни арки осигуряват перфектни рамки за снимките ви. Снимайте от коридорите обикалящи двора, за да уловите множеството архитектурни елементи. Любими са ми огромните, но много детайлни дървени врати, мозайките по пода, както и жълтия таван. Мястото е по-спокойно от останалите натоварени места в града и дава възможност за повече въображение при направата на вашите снимки.

Кога е най-подходящото време да снимате в Casa de Pilatos?

Като при всички популярни забележителности и тук важи съвета за възможно най-ранния час. Но тъй като дворецът не е толкова популярен като изброените по-нагоре в този списък, аз ви препоръчвам да го посетите по обяд. Тогава повечето туристи са по ресторантите и дворецът е безлюден и приятен за снимки.

7. Крайбрежието на река Гуадалкивир

Реката на Севиля може да не е идеална за плуване, но е идеалният фон за сутрешна или вечерна разходка. Някога е била единствената плавателна река в Испания и от тук започва и първото околосветско пътешествие на Магелан през 1519 година. Nao Victoria 500, стоящ на брега на Гуадалкивир е внушителна реплика на кораба, с който е направено това пътешествие. Доста красив, дървен и прекрасен кораб за снимки на реката по залез. Съветвам ви да си вземете освежаваща напитка от някои от крайбрежните павилиони и да се потопите в атмосферата на тази част от града.

От едната страна на реката лежат цветните къщи на Calle Betis, които имат много синематографски вид, снимани от отсрещния бряг.

Торе дел Оро (отбранителната кула, разположена на левия бряг на реката) е подходяща за снимки в края на деня.

Ако случайно сте в Севиля през априлския фестивал Feria de Abril, който се провежда близо до река Гуадалкивир, задължително се отбийте привечер в района около ректа, за да снимате приказните костюми на участнците във фестивала.

Кога е подходящото време за снимки около реката?

Мястото е оживено почти през цялото денонощие, но ако искате наистина впечатляваща светлина опитайте се да снимате по време на залез.

8. Старият еврейски квартал Barrio Santa Cruz

Този исторически квартал е един причудлив лабиринт от тесни калдъръмени улички, с малки площадчета с портокалови дървета и цветни къщи. Украсените с цветя балкони са норма тук, както и ярко боядисаните домове и очарователните улични фенери. Тези средиземноморски улици осигуряват множество инстагамабъл места в Севиля. Улицата Calle Agua от едната си страна граничи със стените на Royal Alcázar. През пролетта и лятото бугенвилеите с цвят на фуксия, висящи над улицата, образуват импровизиран тунел, идеален за тази романтична снимка, която търсите. Разходете се по улица Agua, за да стигнете и до прочутия „Балкон на Розина“ от известната опера „Севилският бръснар“. Целият квартал е живописен, изпълнен с ресторанти, барове и множество магазинчета. Обикновено е претъпкан, но това може да ви позволи да уловите кипящата и динамична атмосфера на Севиля.

из уличките  на Barrio de Santa Cruz - стария еврейски кваертал на Севиля
Из улиците на Barrio Santa Cruzz

Кога е най-подходящото време за снимки?

Уличките са живописни по всяко време, защото са красиви пълни и празни. Моят съвет е да избегнете динамичния диапазон на светлината около обед, защото улиците са тесни и сенчести, а небето е ярко и светло. Резултатът вероятно ще бъде, че или улиците и сградите на снимките ви ще бъдат твърде тъмни, или небето ви е твърде светло. За да избегнете това, снимайте рано сутрин или късно следобед за по-мека светлина.

9. Plaza del Cabildo

Това е малък площад, скрит в страничен безистен в близост до катедралата. Площадът е полукръг оформен от жилищна сграда с апартаменти. Това, което го прави привлекателен за снимки, са живописните арки, мраморните колони и цветните детайли, както и фонтана в центъра. Въпреки, че е много централен и в близост до оживено място, все още не е толкова посещаван, освен в неделите, когато на него се провежда бит пазар. Тук можете да намерите антични монети, плакати от минали фестивали, пощенски картички, военни медали и други съкровища.

Кога е най-подходящото време за снимки?

Бих препоръчала да снимате тук с широкоъгълен обектив, за да уловите извивката на площада в ранната част на деня, когато сенките са по-меки. Чудесна точка за романтични селфита.

Севиля е очарователен град, зад всеки ъгъл е вероятно да намерите нова сграда или улица, която да привлече вашето внимание и да направите страхотен кадър. Надявам се да се насладите на вашето фотографско приключение през Севиля! И ако този списък ви е бил полезен ще се радвам да го споделите и с други ваши приятели, за да може той да достигне до повече хора.

Ще се радвам да споделите вашите впечатления за най-инстаграмабъл местата в Севиля. Ако имате някакви въпроси към мен, може да ме откриете в instagram или facebook. Ще се радвам, да оставите коментар и в блога.