7 великденски хляба от света

Това са 7 великденски хляба от света, защото Великден не е само яйца. Богати на традиции, символика и ценни съставки, великденските хлябове са на видно място в празненствата на много култури. Те са красиви, идват от цял ​​свят и  всеки носи своя специфичен вкус, форма и празнично настроение.

7 великденски хляба от света

Великден и традициите му

Великден е един от най-светлите християнски празници, който се празнува в почти целия свят.  Ние хората свързваме всички видове празници предимно с храната. Не се заблуждавайте, че това е така само в България. Така е по цял свят. Що се отнася до храната, Великден е пищен и изисква да боядисаме яйца, да направим кошници с дребни сладки, да опечем агнешко. В България, разбира се, не минаваме без традиционния Козунак. Какви са традициите за този празник из цял свят е много дълга тема. Аз днес ще разгледам  едни от най-популярните великденски хлябове. Ще ви споделя рецепти, които съм харесала и възнамерявам да направя или вече съм ви споделяла.

Великденските хлябове по света и у нас

За мен Великден  е свързан с пътешествия и не е толкова семеен празник. Но и тази година пътуванията са ограничени, та реших да пътешестваме виртуално чрез 7 популярни великденски хляба от света. От Русия до Испания, тези хлябове са обемисти и с дрожди – предимно мая и по-малко с квас. Пълни с яйца, масло, захар, плодове, ядки и подправки. Изискват усилия от всяка домакиня, но са малка награда след периода на Великия пост, водещ до Великден.

Ето я и моята селекция и ще се радвам на коментар, в който да споделите и вашите впечатления за различни вкусни хлябове и печива за Великден:

1. Британските Hot cross buns 

7 велкдеснки хляба от света - британски hot cross buns
7 велкдеснки хляба от света – британски hot cross buns

Популярните ароматни питки, пълни с касис или стафиди. Те са маркирани с кръст, направен чрез прорез на горната част или добавяне на тесто, или  пък глазура. Лесни са и Обединеното кралство посреща с тях Великден.  Популярни са защото британците слагат в тях и сгряващи подправки, които ги поддържат в дъждовната и прохладна пролет на острова. Тестото им е замесено така, че да остават меки няколко дни след приготвянето им. Най-важното за тези кифлички си остава кръстът върху тях.

Някои вярват, че кифлите са предшествали християнството и са били сервирани на езически пролетни празници.

Ако сте решили и вие да се включите в голямото месене тази година, но сте начинаещ, то тези са точно за вас. Изглеждат ми най-лесни, а рецептата, която ви споделям е на една от популярните редактори на BBC.

2. Италианския Pane di Pasqua 

7 великденски хляба от света - италианския pane di pasqua
7 великденски хляба от света – италианския pane di pasqua

Подобно на повечето стари култури и италианците имат няколко разновидности на сладък хляб, който приготвят за Великден. Най-популярен си остава красивия венец с боядисани яйца в средата Pane di Pasqua. Той е един от онези впечатляващи хлябове, които всъщност се правят много лесно. Тестото е на основата на бриош, но се добавят различни добавки, като сушени плодове, цитрусови корички или шоколад и се сплита по различен начин, най-често под формата на венец. В рецептата, която съм ви подбрала, доста подробно е обяснена техниката за сплитане.
Ако искате да заложите на атрактивен великденски  хляб, Pane di Pasqua е подходящо решение.

3.  Украинската Паска

7 великденски хляба от света - украинската Паска
7 великденски хляба от света – украинската Паска

Украинската Паска е вкусен хляб с мека и ефирна вътрешност и гладка и лъскава коричка. Пече се във висока цилиндрична форма и на вид наподобява коледното италианско Панетоне. Често този хляб е със сложни плетеници на повърхността или с наситено сладка заливка.  Традиционните рецепти за Паска са предназначени да изхранват семейство – доста голямо според днешните стандарти. За това и по-старите рецепти, които открих са с доста сериозни количества продукти, но рецептата, която ви споделям, мисля, че е добре осъвременена и адаптирана за всеки любител кулинар.

4. Испанския Hornazo

7 селикденски хляба от света - испанския Hornazo
7 селикденски хляба от света – испанския Hornazo

Основната отличителна черта на този великденски хляб е, че е СОЛЕН. Това е пълнен хляб и често се яде в „Lunes de Aguas“, фестивал, който се отбелязва всяка година на Велики понеделник. Този хляб трябва да привлече вниманието на всички на масата, затова се забавлявайте и украсете тестото. Традиционно украсата изобразява грозде, кръст или гълъб.

Приготвя се с брашно и мая и се пълни със свинско филе (бекон), чоризо (свински колбаси) и твърдо сварени яйца и е характерен за провинция Саламанка.

Лично аз съм си го набелязала като една от рецептите, които мисля да приготвя за Великден 2021.

5. Руския Kulich

7 великденски хляба от света - руски kulich
7 великденски хляба от света – руски kulich

Кулич е сладък хляб, който всяко руско семейство яде за Великден. Това е несломима традиция. Много наподобява украиската Паска. Относно тестото и видът му  е нещо средно между италианския Panettone и френския Brioche. Може да го видите, както с богата захарна глазура или такава от бял шоколад, така и в сложна плетеница, от която се подават захаросани цитрусови корички и бадеми.

За мен честно казано е трудно да открия разликата между украинската Паска и руския Кулич, но вероятно има такава. Ако някой може да ми помогне ще се радвам да ми пише.

6. Полската Babka

7 великденски хляба от света полска babka
7 великденски хляба от света полска babka

Вероятно има толкова рецепти за Babka, колкото и пекари. Корените на този обреден хляб са еврейски, но поляците са прегърнали идеята и са го преврнали в месна традиция за Великден. Това е красив хляб на основата на бриош, хала или многолистно тесто за кроасани. Има плънка от шоколад, канела, плодови сладка или портокалово желе и се заплита по специфичен начин, така че част от плънката му да е видима след изпичането.

Аз съм приготвяла вариант на Бабка, но за Коледа.  Ето и моята рецепта. Наистина вкусен вариант за великденската трапеза.

7.  Арменския  Choereg

7 великденски хляба от света -арменски choereg
7 великденски хляба от света -арменски choereg

Choereg е традиционен, леко сладък хляб, специално приготвен за Великден. Арменски сладък хляб, който има характерен, опияняващ аромат, благодарение на включването на нигела и махлеб (mahlab). Не пропускайте махлеба, защото това е отличителната черта на този арменски деликатес. Подобно на Козунака и Гьорег се оформя на плитка от три нишки символизиращи Светата Троица.

Choreg също се приготвя и яде в Гърция (където се подвизава под името tsoureki и обикновено се овкусява с мастика), Турция (paskalya çöreği) и други страни от района. Въпреки че вкусовете и формите на този хляб варират в различните държави, в тестото му има много повече захар, отколкото повечето рецепти за бриош или хала. Все пак, арменците са известни, че не пестят, що се отнася  за празнична трапеза.

В заключение

Великден и празниците като цяло са повод да приветстваме  доброто и красивото в живота си и тези 7 великденски хляба са пример за това. Време е да благодарим за насъщния, да прекараме време със семейството и обичните си приятели и да вложим любовта си и в храната. Дали ще заложите на традиционния за България Козунак, или пък сте решили да експериментирате с други рецепти от света. Отделете си време, заредете с най-добрите продукти, които може да да си позволите. Вложете любов и добро настроение и това ще се отрази на вкуса на празничния ви хляб. Ще се радвам да   споделите и вашите рецепти за великденски хлябове.