5 вкусни идеи за домашен брънч. Само за чревоугодници.

Неповторимото усещане за късна закуска, която плавно преминава в разточителен обяд. Харесвам брънч културата и това е един от начините да се потопя в ритъма на някой голям град. Да открия нови места и да добия представа за хранителните навици на местните.  Е, в 2020 поне началото ѝ това е невъзможно, дори и в София. Но да се отдадеш събота и неделя на брънч все пак си остава едно от големите удоволствия на уикенда. Той сякаш подчертава безвремието на почивните дни. Неповторимо усещане, независимо дали си сам или в компания. Шегувам се, в компания винаги е по-хубаво. Създайте тази блажена атмосфера с моите предложения вкъщи.

1. Неустоимо вкусни кростини с ароматни гъби и диви билки

Кростините от своя страна са тънки парчета хляб, препечен на котлон или във фурната, обикновено от багети. Те винаги са покрити с някакъв вид топинг. Вариантите са както солени, така и сладки. Един от най-широко разпространените видове са кростини с ароматни гъби и чесън. Днес ви представям моята рецепта за тях. В нас са чудесна закуска през уикенда, но съм ги приготвяла и за лека вечеря, поднесени с чаша бяло вино.

кростини с ароматни гъби с допълнителни с авокадо и яйце

Цялата рецепта вижте тук.

2.  Шакшука – израелските яйца в доматен сос

Шакшука е перфектната бърза рецепта. Идеална е за сутрините след луда вечер. Съдържа всичко важно за възстановяване от махмурлук – протеини, лютивост и свежа нотка от пресния магданоз. Популярността на ястието и в днешни дни идва от това, че рецептата е семпла и на практика всички яйца приготвени в сос носят това име.

Шакшука - израелска закуска с яйца

Цялата рецепта вижте тук.

3. Здравословно бери парфе с бяла чиа

Здравословно бери парфе с бяла чиа  има състав  с престъпно малко калории и е подходящ за хора, които  са на хранителен режим. Може да се направи и с ядково мляко, тогава е подходящ и за вегани.

chiadessert _ parfume_with_chia/ бери парфе с бяла чиа

Цялата рецепта вижте тук.

4. Бъркани яйца с киселец в лаваш

Тънкостите в тази рецепта, както и по принцип за бъркани яйца е, че ви трябва тиган с дебело дъно. Те се приготвят на умерен до тих огън, бъркат се бавно и леко и  стават чудесни, когато  имат блед нежен цвят и лека пухкавост.

Бъркани яйца с киселец в лаваш

Вижте цялата рецепта тук.

5. Морковена крем супа с нахут – вкус от Мароко

Като цяло обичам супите да са гъсти и питателни, за да ме заредят с достатъчно калории за многото ми ангажименти.  Тази  морковена крем супа с нахут е точно такава. А къде на брънч без лесна сгряваща душата супа.

Carrot_ chickpeas_ soup/Морковена супа с нахут

Цялата рецепта вижте тук.

5+. Разточително вкусни крекери с крема сирене и ягоди

Крекерите са микс от ядкови  брашна и овесени трици за повече твърди фибри. Добавила съм им малко портокалов аромат, който много добре кореспондира с крема сиренето.  Съставките са внимателно подбрани и с изключение на малкото количество ликьор мисля, че с ръка на сърцето може да  се каже, че това са здравословни крекери.

 

здравословни крекери с ягоди и крема сирене без глутен

Цялата рецепта вижте тук.