5 неустоими рецепти с ябълки, на които да се насладите през есента

Поглеждам календара, вече сме във втората половина на септември. Времето на ябълките  и вкусните рецепти с ябълки. Есента вече чука на вратата… Всички ние сякаш все по-често търсим домашния уют, който ни дават прясно изпечените сладкиши и пухкавите одеала. Все повече се замисляме над това, как да заредим тялото си с максимално много витамини за предстоящите студени дни. Ябълките са точния подарък от природата за тази цел.

Рецептите с ябълки са безбройни, може да ги консумираме на салати, сурови за малка закуска, с пилешки сандвичи, може да ги напълним или да изпечем сладкиш с тях. Аз реших да ви предложа няколко от доказалите се през времето рецепти в блога, които съм посветила на ябълките.

  1. Постен ябълков сладкиш без захар

Този постен ябълков сладкиш без захар е непретенциозен, домашен десерт. Лесен за приготвяне и наистина може да хапвате без угризения, защото в него няма животински продукти и захар, но това в никакъв случай не е за сметка на вкуса. Комбинацията между ябълки, фурми и лешници е толкова завладяваща. Текстурите контрастират, хрупкава коричка и мек, лепкащ, сладко-кисел пълнеж.

Виж цялата рецепта тук…

Постен ябълков сладкиш без брашно и захар с домашен лешников сладолед

2. Ябълков тарт със солен карамел

Традиционен сладкиш за началото на есенните дни, в които търсим топлината на фурната и сгряващите аромати на прясно изпечени десерти с канела. Ако все още не искате да пуснете лятото, то гарнирайте този ябълков тарт със солен карамел с топка ванилов сладолед и сладки приказки с приятели.

Виж цялата рецепта тук…

ябълков тарт със солен карамел

3.  Здравословен ябълков сладкиш без захар и брашно

Комбинацията на ябълки, орехи и канела е една от най-емблематичните за есента и сме я срещали в какви ли не предложения. Не знам дали десерта е по-малко калоричен, но със сигурност е с полезни съставки, които се комбинират балансирано и това не е за сметка на вкуса. Захарта е заменена със сироп от фурми, а брашното е комбинация между овесени ядки и орехи.

Вижте цялата рецепта тук…

ябълков сладкиш без захар и брашно

4. Ньоки с крем от синьо сирене, броколи, ябълкови парчета и солени орехи ядки

Една лесна, бърза рецепта с купени пресни, картофени ньоки с крем от синьо сирене, броколи, ябълкови парчета и солени орехови ядки. Броколите и синьото сирене прекрасно хармонират с картофените ньоки, ябълките убиват този остър  аромат на синьото сирене и придават една свежа кисело-сладка нотка на ястието.

Вижте цялата рецепта тук…

ньоки със сос от синьо сирене, броколи, парчета ябълки и солени орехи

5. Есенна салата витамина

Тази сезонна салата, изпълва сетивата – богата на цветове, със землист и леко кисел вкус, тя ни зарежда със здраве. Синергичният ефект, който дават трите основни продукта на есенната салата Витамина, действат като метла за токсините в черния дроб и стомаха.

Вижте цялата рецепта тук…

есенна салата Витамина

И ако още не съм ви убеделиа да приготвите някоя рецепта с ябълки, то добавям и тази. Ябълките са плод, който е достъпен и относително евтин в България, където може да намерим десетки сортове. Насладете им се, изберете  българско производство, ако имате възможност подберете чисти, нехимически третирани плодове.

В този пост на рецепти с ябълки като допълнение оставям и предложение за един елексир, който се приготвя от този толкова полезен плод. Ябълковият оцет е е с неизброими приложения, приготвя се сравнително лесно, а ползите за здравето му са неизброими.

5+. Ябълков оцет

Домашният ябълков оцет е най-хубав, когато е приготвен от чисто отглеждани ябълки и е нефилтриран. Ако разгледате повече в интернет, ще намерите много приложения и ползи на този продукт, а днес аз ще ви дам две изпитани рецепти за приготвянето му.

Вижте рецептите тук…

Ще се радвам да споделите вашите впечатления. Ако сте опитали рецептите или имате някакви въпроси към мен, може да ме откриете в instagram или facebook. Ще се радвам, да оставите коментар и в блога.