15 любопитни факта за катедралата на Флоренция – Cattedrale di Santa Maria del Fiore

Това е една от най-посещаваните катедрали в света и има защо. Пищното бижу на Флоренция е запазило в себе си историята, изкуството и богатството на този град. Замислена да бъде най-голямата в света и днес катедралата на Флоренция продължава да удивлява хилядите си посетители.

Ако сте планували и вие да я посетите, имайте предвид, че посещението вътре в нея е безплатно, но опашките са много дълги и трябва да отидете от рано. Катедралата отваря в 10 и работи до 17:00, но след 15:00 часа вече не пускат да се нареждате на опашката. Безплатното посещение не важи за изкачването на кулата, музеят и Баптистерият, за там се купуват отделно билети и трябва да го направите поне седмица преди това.

Като всяко място наситено с история и за Санта Мария Дел Фиоре e добре да знаете някои любопитни факти преди да я посетите. Това ще направи разглеждането ѝ още по-интересно.

15 интересни факта за Cattedrale de Firenze:

1.Епичната Сага на Строежа – 140 Години и 6 Архитекта

Катедралата на Флоренция е строена повече от 140 години и по-нея са работили 6 архитекта. Започната е на 8 септември 1296 (рожденния ден на Дева Мария) след като градският съвет одобрява дизайна на Арнолфо Ди Камбио. 

2. Замислена да бъде най-голямата в света

Замислена е да е дълга 153 метра и да е най-голямата катедрала в света. Скоро след започването ѝ Камбио умира, после следва голямата флорентинска чума, а след това настъпва големия проблем как и кой да покрие катедралата с купол, защото това се оказва непосилна задача за тогавашните познания в архитектурата. Всичко това забавя построяването на катедралата на Флоренция.

3. Геният зад купола – един златар на име Филипо Бруленески

Бруленески е човекът, на когото е възложено да проектира и построи купола. Той не е архитект, а всъщност е бил обучен златар и никога не е строил нищо в живота си преди. Спечелил е проекта, въпреки че не издава тайната си как да построи купола. Има една легенда, която гласи, че казва на съвета: “Ако може да накарате яйце да стои изправено, тогава и аз ще ви разкрия тайната си”. След като никой не успява, той счупва дъното на яйцето и го оставя право на масата и казва, че знае как да направи и купола.

4. Архитектурния шедьовър на Бруленески

Куполът на Бруленески е революционно постижение по всички стандарти и му отнема да издигне този шедьовър на архитектурата само 16 години. Осмоъгълният купол на катедралата във Флоренция е най-големият купол от тухли и хоросан в света и до днес. На практика Бруленески строи два купола: Вътрешният, спирала от пясъчник и мрамор, поддържащ външния, направен от тухли и хоросан, с белия фенер отгоре, който стабилизира всичко. За осмоъгълния купол са използвани повече от 4 милиона тухли и за строежа му не е използвано скеле. Дори и за съвремието ни това е трудно достижимо.

5. Източниците на мрамор за катедралата на Флоренция

За строежа на катедралата е използван  зелен мрамор от Прато (или по-точно змиевиден камък) и бял мрамор от Карара ( това е бил източника на мрамор за едни от най-добрите статуи, създавани през Ренесанса).

6. Скритите символи: овцете по фасадата

По фасадата ще откриете многото овце, изваяни по стените на катедралата. Те напомнят, че могъщата гилдия на търговците на вълна е финансирала строителството първоначално.

7. Оригинална и съвременна фасада

Оригиналната фасада от 1296 г., дело на Арнолфо, е украсена с много статуи, за да съперничи на катедралата Нотр Дам дьо Пари. Фасадата е демонстрирала богатството и модерността на Флоренция. Тази фасада е свалена и заменена с настоящата, която е направена едва през 1887 година, когато Италия отпразнува съединението си и Флоренция става за кратко столица.

8. Статуите по фасадата

Много известни личности са изваяни на настоящата фасада, от епископите на Флоренция до апостолите. Архитектите на катедралата – Арнолфо, Джото и Брунелески, както и известни италиански гении като Леонардо да Винчи, Микеланджело и Данте също са почетени в горната част на фасадата, точно под изображението на Бог.

9. Сташния съд на Вазари е част от вътрешността на купола

Вътрешността на купола е украсена едва през 1572 г. с монументалната фреска на Джорджо Вазари – “Страшния съд”.  Вазари стои и зад строежа на прословутата галерия Уфици.

10. Величаствената камбанария дело на Джото

Конкуренцията със Сиена и Лука ражда и величествената камбанария. Тя е дело на Джото. До 18-ти век, високата 84 метра кула е най-впечатляващата характеристика на Санта Мария дел Фиоре, преди куполът да бъде завършен. Изкачването на нейните 400 стъпала предлага възхитителна гледка към Флоренция.

11. Баптистерията и неговата съвършена източна врата “Вратата към Рая”

Свети Йоан, който е кръстил Христос, е покровител на Флоренция. Баптистерият от 11 век е построен в негова чест. Един от най-зашеметяващите елементи е източната врата, обърната към катедралата – “ВРАТАТА КЪМ РАЯ”, както я нарича Микеланджело по-късно. Създателят му Гиберти използва позлатен бронз и новооткритите закони на перспективата, за да разкаже историята на Стария завет в десет панела.   

част от портите на Рая, източната врата на баптистерият на флорентинската катедрала.

12. Санта Репарата е предшестваща катедралата Санта Мария дел Фиоре

Катедралата е построена върху малка църква, известна като санта Репарата, която е била на това място от 5-ти век. А идеята за новата църква е породена от конкуренцията със съседните Лука и Сиена, чиито катедрали са били пищни за времето.

13. Давид на Микеланджело е трябало да бъде част от фасадата

Легендарната статуя Давид на Микеланджело е проектирана да бъде част от фасадата на катедралата на Флоренция, но след завършването ѝ се оказва твърде голяма, за да бъде поставена там.

14. Астрономичния часовник в катедралата на Флоренция

The Gnomone или гномонът е част от слънчев часовник, който хвърля сянка и показва часа. Вътре в катедралата на Флоренция има астрономическо устройство, направено от гномична дупка на куполния фенер на катедралата. Тя позволява на слънчевите лъчи да осветяват място на пода на Cappella della Croce (северната страна). Това устройство e създадено от астронома Тосканели около 1475г. На 21 юни по обяд – лятното слънцестоене – слънцето осветява кръглия знак на пода и е причина да има специални астрономически посещения на тази дата.

15. Любимото ястие на строителите на купола

И един любим факт: PEPOSO ( телешката силна яхния с вино, черен пипер и чесън) е внесена от Импрунета, малкия тоскански град, от който са карани и тухлите на купола. С нея са хранени работниците, които са изграждали купола на катедралата на Флоренция. И днес остава едно от ястията, което се сервира като традиционно във Флоренция.