10 забележителности на Флоренция, които да не изпускате

Флоренция остава китното и артистично бижу на Италия. Да, нейните размери не са на Рим, Милано или Неапол, но все пак ще ви отнеме седмици да разглеждате всички забележителности на Флорецния. Много от забележителностите на този град са емблеми на Италия и най-разпознаваемите произведения на изкуството в Европа. Почти всяка една от десетките църкви във Флоренция би била основната туристическа атракция в друг град. А целият град е витрина на италианския Ренесанс, хуманистичното художествено движение, което извади първо Европа, а после и целия свят от Тъмните векове на Средновековието.

Изобилие от музеи, архитектура, църкви и дворци. Скрити малки съкровища из уличките на историческия център (centro storico di Firenze), вкусни ресторанти и барове, буквално изобилие за всички вкусове. Ако обмисляте какво да разгледате в ограниченото си време във Флоренция, този списък е за вас. Моите предложения за най-интересните забележителности във Флоренция може да са ви полезни при планиране на посещението ви, като ви помогне да не пропускате акцентите, които превърнаха Флоренция в един от най-популярните градове в света.

1. Разгледайте галерия Уфици

Не случайно започвам списъка си с галерия Уфици. Да, това е един от най-популярните музеи в света, но това е и мястото, което илюстрира историята и същността на Ренесанса. Огромната сграда, простираща се покрай река Арно, е поръчение на рода Медичи (големите мецентати на ренесансовото изкуство и наука) към великия Джорджо Вазари. Предназначението на сградата, както може да се досетите от името ѝ, е едминистративно. В нея са се помещавали правителствени служби, научни изследвания и част от нарастващата колекция от произведения на изкуството на фамилия Медичи. Вазари проектира и таен коридор, който свързва Уфици с други емблематични забележителности на Флоренция, за които ще говоря надолу в този списък.

Днес Уфици побира една от най-богатите колекции в Европа. Музеят е огромен, с 93 зали, разположени на три етажа, ако отделяте около минута на всяко произведение в него ще са ви необходими близо 33 дни. Доста, повече от предвиденото, нали? Дори и да не харесвате изкуството, в този музей ще видите как флорентинските артисти от 14-ти до 16-ти век променят облика му. Картини и склуптори придобиват толкова човешки облик, че почти оживяват. Колекциите в музея Уфици са просто зашеметяващи. Посещението може да е объркващо за човек, който няма много познания в изкуството на Ренесанса, но това не бива да спира любопитството ви. Ако не пътувате в група или не ползвате специален гид в галерията, може да пропуснете важни моменти в нея. 

Точно това ме мотивира да ви споделя моето кратко ръководство как да разгледате и декодирате галерия Уфици

Про съвет: Задължително си купете билет не по-рано от 5 дни преди плануваното посещение. Ето и официалния сайт за билите – тук.

2. Разходете се около и във Флорентинската катедрала – Санта Мария дел Фиоре и Пиаца Дуомо

Продължавам списъка със забележителности на Флоренция с катедралата Санта Мария дел Фиоре. Тя остава най-разпознаваната и фотографирана забалежителност на града. Разположена е на Piazza Duomo в централната част на Флоренция заедно с останалата група от сгради на катедралния комплекс – Баптистерият и Камбанарията. Архитектурния ѝ шедьовър – нейния купол, се вижда почти от всяка част на града. Името Cattedrale di Santa Maria del Fiore в превод означава Света Мария на цветето. Твърди се, че името идва до специфичен червен ирис “Giglio” – цветето, символ на Флоренция, чиято стилизирана форма може да видите в герба на града.

Il Duomo, както италианците си я наричат е проектирана в типичен за Тоскана стил. Флорентинската катедрала е проектирана, за да надмине великолепието на съседите си Сиена и Лука.

Флорентинската катедрала - забележителностите на Флоренция

Започнете разходката си из площада, за да се полюбувате на сложните инкрустирани мраморни екстериори на катедралата. По фасадата може да видите произведения на велики италиански художници като Микеланджело, Донатело, Джото Гиберти и Брунелески. При обиколката задължително отделете време за вратите на Баптистерият – великолепните бронзови панели, които Гиберти създава за вратите към катедралата са уникални. Днес т.нар. “Порти към Рая” могат да се видят в музея, а на тяхно място е сложен доста точен техен дубликат.

Все пак най-ценното нещо в този катедрален комплекс остава Куполът на катедралата, сътоверн от Бруленески. Той е революционно постижение по всички стандарти на архитектурата и е реализиран само за 16 години. Осмоъгълният купол на катедралата във Флоренция е най-големият купол от тухли и хоросан в света и до днес.

Повече любопитни факти за Il Duomo di Firenze може да разгледате тук.

3. Посетете Galleria dell’Accademia

Оригиналът на едно от най-разпознаваемите произведения на Микеланджело – Давид, се намира в Galleria dell’Accademia. Дори само за това си заслужава да я посетите. Освенд Давид, може да видите още 4 незавършени статуи на Микеланджело, както и други неговори произведения. Може да разгледате още доста произведения в музея и на други художници, включително и на Сандро Ботичели.

В музея отскоро има постоянна експозиция на музикални инструменти. Тя показва стари и единствени по рода си инструменти на Страдивариус и Бартоломео Кристофори, изобретател на пианото, което също е поръчано от Медичите.

4. Минете през Понте Векио (стария мост)

забалежителности на Флоренция - Ponte Vecchio

Над река Арно във Флоренция минават няколко моста, но Ponte Vecchio остава цветната икона на този град. Грациозните му арки, покрити с редици малки магазини, със сигурност са една от най-фотогеничните забележителности на Флоренция. В началото мостът е бил търговски център на фермери и дюкянчетата са били предимно на месари. Но с указ от 1595 година, медичите изместват месарите от моста и предоставят пространството на златари, бижутери и хора с фини и артистични занаяти. Днес магазините се държат от едни от най-популярните италиански марки.

Скритото съкровище на моста е над тези дюкянчета. Това е коридорът, който свързва двореца Пити с кметството. Изработен от Вазари официално този коридор е наречен Percorso del Principe (Пътят на принца), но сега повече известен като Corridoio Vasariano. В този коридор има ценна колекция от портрети от художници, сред които Рембранд, Леонардо да Винчи, Рафаело, Микеланджело и Веласкес. Цветовете и наслоените форми от надграждането на дюкянчета прави моста уникален и привлича посетители от всички краища.

Вечер на него много често има улични артисти и музиканти, които помогат за приповдигнатата туристическа атмосфера.

5. Пробвайте си късмета на Il Porcellino – фонтана на бронзовия глиган

Искате отново да се върнете във Флоренция? На Mercato Nuove се намира фонтан с бронзова статуя на диво прасе, за което се вярва, че ако изпълните определен ритуал, може да ви помогне да се върнете отново в град Флоренция. Късметът идва, когато туристите потъркат зурлата му с монета (оттук и лъскавата изтъркана част), поставят монетата в устата на глигана и изчакат водата да я измие. Ако монетата падне в решетката отдолу, ще имате късмет и със сигурност ще се върнете във Флоренция. Бях щастливка, когато при първия ми опит монетата мина право през решетката,но ако не успеете, няма нищо лошо да опитате няколко пъти. Събраните монети се използват за подпомагане на местно сиропиталище.

Бронзовата статуя, която виждаме днес на Mеркато нуово, е копие на римска мраморна статуя, която е подарък от папата на Медичите през 1560-те години. В познатата ни днес форма Фонатнът всъщност е направен през 1612 г. от Пиетро и е предназначен за градините Боболи, но в крайна сметка е поставен на Mercato Nuovo. Оригиналът му е в музея Бардини, а негови копия има на старото му мято – пазара за кожи и в галерия Уфици.

Любопитно е че по целия свят има копия на този глиган. Ще откриете, че има четири в Обединеното кралство и дванадесет в Съединените щати, а също и в Австралия, Дания, Канада, Франция, Германия, Норвегия, Монако, Испания и Швеция.

6. Насладете се на двореца Пити и градините Боболи

Изящният дворец на Медичите и прилежащите му градини Боболи заслужат да им отделите един ден от посещението си във Флоренция. Ако нямате цял ден на разположение, поне обиколете самия дворец, за да разгледате кралските апартаменти и да се потопите в разкоша на стаите за приеми, в които ще намерите картини на Рубенс, Тициан, Рафаело и много други майстори.

Непосредствено зад Палацо Пити са разположени градините Боболи, за които съм писала подробно тук . Създадени са през първата половина на 16 век по волята на Елеонора ди Толедо, съпруга на великия херцог Козимо I де Медичи. Те са сред най-спокойните и красиви места във Флоренция и са послужили за вдъхновение за други известни паркове в Европа, например градините на Версай

Може да купите билети онлайн от ето тук, а в тази статия съм разказала подробно какво си заслужава да видите в тях, защото парка е огромен.

7. Купете си чаша вино на някой от прозорците за вино

 Но знаете ли, че този живописен тоскански град крие и още един уникален феномен? Buchette del vino или малки прозорци за продажба на вино, те са характерни само за Тоскана. Възникнали са по време на Бубинната чума през 1630 година, когато продажбата на вино в магазините е била забранена. Обикновено са толкова тесни, че през тях може да мине само малка бутилка вино (fiasco) или чаша с напитка. Използвани са от стотици години за продажба на малки количества вино без да се налага да отваряте магазин. Така местните благородници, на стените, на чиито дворци са отваряни такива малки прозорци са избягвали плащането на данъци. По време на Covid 19 пандемията те търпят своя “Ренесанс” и днес може отново да си купите напитка в някои от Bruchette del vino из цяла Флоренция

Подобни прозорци са разположени из историческия център на града, но най-много от тях има в квартала Santo Spirito – който винаги е бил район на благородници и занаятчии и в него има доста дворци на местни благородници. Препоръчвам ви да се разходите спокойно из тази красива част на града, да се насладите на впечатляващата архитектура и да се отдадете на малък лов за чаша вино.

8. Насладете се на залеза и гледката към Флоренция от Пиацале Микеланджоло

Не може да не сте попадали на снимка или картичка със прекрасен залез над Флоренция, на който се вижда купола на флорентинската катедрала. Тези емблематични снимки обикновено са направени от тераса над града с името Piazzale Michelangiolo. Задължителна спирка за туристически автобуси и мястото, от което се разкрива прекрасна гледка към града. Особено впечатляваща е по залез слънце. Тук е и бронзовото копие на Давид на Микеланджело. Обикновено площада гъмжи от туристи, но гледката си заслужава и пленява сърцето на всеки, който ѝ се е насладил.

Въпреки, че площада изглежда като да е бил винаги част от града, всъщност е относително скорошно допълнение към забележителностите на Флоренция, Създаден е през 1869 г. от флорентинския архитект Джузепе Поджи, като част от основното преструктуриране на градските стени. В сградата, която в момента е ресторант е трябвало да се помещават известните произведения на Микеланджело, както и параклиса на Медичите от Сан Лоренцо, но замисъла така и не бил изпълнен.

И една подчертана бележка за нас българите: През 2016 г. площадът е преструктуриран, като са махнати местата за паркиране, които са го превземали. От тогава посетителите се наслаждават на далеч по-спокойна и приятна атмосфера на площада.

Про съвет: Получете още по-добра гледка към града от църквата San Miniato al Monte  Само малко по-нагоре от Piazzale Michelangelo, където тълпата е по-малко и може да разгледате самия комплекс и църквата. Още няколко стъпала си заслужават усилията.

9. Направете си ретро снимка в някоя винтидж кабинка FOTOAUTOMATICA

На някои улични ъгли във Флоренция са разположени красиви ретро кабинки за снимки (под бранда FOTOAUTOMATICA), които изглеждат сякаш са се телепортирали от друго място и време. И наистина е така. Това всъщност са оригинални фотокабини, използвани за паспортни снимки преди дигиталната ера, а някои от тях са от 50-те години на миналия век.

Тези кабини из Флоренция са и един прекрасен творчески проект на Матео Стани (бивш филмов декоратор), който от 2011 година насам обикаля из цяла Европа и събира стари кабини за снимки, а мислията му е да ги реставрира. С много труд и страст той успява да ги възстанови точно каквито са били. Те са произведения на изкуството, във всяка от тях има тъмна кутия с химикал за проявяване и всичко се случва механично. Единствената електрическа част е светкавицата.
Отделете време и се снимайте в някоя ретро кабина Fotoautomatica, разположена из Флоренция. Ще ви остане мил спомен от още една уникална забележителност на Флоренция. Чакането от четири минути и половина изведнъж изглежда забележително бързо за този аналогов процес. Освен това всички изглеждаме по-красиви на черно бели снимки.

Къде може да намерите ретро кабинките Fotoautomatica – Via dell’Agnolo, The Student Hotel, Piazza Stazione, Via del Proconsolo, Santa Monaca , The Student Hotel, Largo Fratelli Alinari

10. Разгледайте най-старата действаща аптека в света Santa Maria Novella

Аптеката Санта Мария Новела е непосредствено до църквата със същото име. Тя е създадена през далечната 1221 г.,от доминиканските монаси на съседната базилика Санта Мария Новела. Те отглеждали билки, за направа на балсами, мехлеми и лекарства за своята болница в абатствто, скоро славата на лековете им бързо се разчула и аптеката отворила врати за гражданите на Флоренция. Интериорът на аптеката е забележителен и ви помога да се потопите във времето назад в още една от многото забележителности на Флоренция. Днес аптеката все още използва традиционните методи и предлага продукти по оригиналните рецепти на монасите. Един такъв продукт е Aceto dei Sette Ladri, или „оцетът на седемте крадци“.

В същата сграда в момента се подвизава и музея на парфюма, където може да се насладите на различни характерни за Тоскана аромати и интерактивна изложбена стая.

Бонус вкусна забележителност: хапнете сандвич Лампредото

И понеже знаете, че моята страст е готвенето и яденето, ще си позволя да вмъкна като част от списъка със забележителности на Флоренция и типчното Lempredotto. Улична храна, която едва ли ще намери място във вашия Инстаграм фиийд. Определено не е най-фотогеничната храна, този сандвич с шкембе обилно полят с зелен сос, но не го снимайте, а му се насладете.

За тези от вас, които не знаят какво е Лампердото ( Lampredotto), обяснявам накратко. Това е сандвич с телешко шкембе, обилно полят със салса верде: приготвена от яйца, магданоз и зехтин.